PoliticăȘtirile 60m.RO

Claudiu Târziu (AUR): Ce mai face MAE în privinţa Tezaurului confiscat de sovietici şi deţinut de statul rus?

Claudiu Târziu i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, să ofere informații privind evoluţia negocierilor româno-ruse pe marginea restituirii Tezaurului României, confiscat de URSS şi aflat încă la Moscova. Această chestiune este una de importanţă naţională, iar cetățenii trebuie să fie informați cu privire la demersurile întreprinse de MAE.

„Statul român și Banca Națională a României nu au renunțat niciodată la Tezaurul BNR și au întreprins constant demersuri pentru recuperarea acestuia. În anii 1935 și 1956 URSS a restituit un număr de bunuri românești confiscate, altele decât aurul Băncii Naționale a României depozitat la Moscova. De asemenea, Federația Rusă, în calitate de stat succesor de drept al Imperiului Rus și al URSS, a restituit în 2008 o foarte mică parte a bunurilor românești confiscate (mai concret: 12 monede istorice de aur) ”, a declarat copreședintele AUR, precizând că această chestiune a fost readusă oficial pe agenda româno-rusă cu ocazia semnării, la 4 iulie 2003, a Tratatului privind relațiile prietenești și de colaborare dintre România și Federația Rusă.

Cu ocazia semnării acestui tratat, miniștrii de Externe ai ambelor țări au fost de acord cu înființarea unei comisii comune ce urma să investigheze mai mult probleme din istoria relațiilor bilaterale româno-ruse, printre care și cea a Tezaurului BNR. Această comisie a avut patru sesiuni între anii 2003 și 2016, reprezentanții statului român prezentând documentele originale care atestă predarea Tezaurului BNR și a celorlalte bunuri către reprezentanții statului rus, fapt acceptat de componența rusă a Comisiei comune, a precizat Claudiu Târziu.

În acest context, copreședintele AUR i-a solicitat ministrului de Externe Bogdan Aurescu, prin intermediului unei interpelări, următoarele informații:

  1. O informație la zi privind stadiul negocierilor româno-ruse în chestiunea restituirii de către Federația Rusă a Tezaurului Băncii Naționale a României depus la Moscova.
  2. Ce demersuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe după luna martie 2016 în vederea organizării unor noi sesiuni ale Comisiei comune româno-ruse în chestiunea Tezaurului României la Moscova și care au fost de fiecare dată reacțiile părții ruse?

Puteți urmări intervenția copreședintele AUR Claudiu Târziu, din Plenul Senatului, aici:

Back to top button