PoliticăȘtirile 60m.RO

Logica lui Iohannis. Este contra unui unui pașaport, însă susține certificatul de vaccinare. Care este diferența?

Klaus Iohannis se declară împotriva discriminării negative a persoanelor care nu s-au vaccinat, precum și a discriminării pozitive a celor care s-au imunizat. Cu toate acestea, președintele este de acord cu introducerea certificatului de vaccinare, dar respinge pașaportul verde. Care este logica?

Nu am fost reticent față de ideea unui certificat. Am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să-i împărțim pe cetățeni: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă.  Sunt drepturile care sunt statuate și  garantate.

Însă acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale: de exemplu dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că aveți vaccin sau aveți test și e negativ sau ați avut boala probabil că puteți intra acolo fără alte formalități și fără a sta în carantină. E un lucru destul de important”, a declarat Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele a subliniat că existența certificatului nu este o problemă atât timp cât îl folosim pentru motive medicale, nu pentru chestiuni discriminatorii.

Pe de altă, parte nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat nu i se poate spune că nu poate să călătorească. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare din statul respectiv”, a mai spus Iohannis.

Back to top button