Politică

Se cere expulzarea ambasadorului rus la București, Valery Kuzmin, și reducerea numărului de diplomați ruși

Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, a declarat, recent, că nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, cu excepția cazului în care, „din propria voință sau a aliaților săi strategici”, ea ar fi implicată într-un fel de – cităm din ambasadorul Rusiei – „aventură militară concepută de ‘capetele fierbinți’ din sediul NATO”.

Însă, declarațiile lui Kuzmin ar trebui să ducă la expulzarea sa, este de părere un fost consilier prezidențial. Iulian Chifu, care l-a sfătuit pe Traian Băsescu, cere, totodată, ca Bucureștiul să limiteze numărul de diplomați ruși din România la câți are ambasada României la Moscova.

”Deși a fost foarte cuminte în ultima vreme, cu capul la cutie, cred că de acum Kuzmin trebuie trimis acasă. A încălcat a nu-știu-câtă-oară orice limita diplomatică și se pronunță aiurea în tramvai pe teme ce nu țin de competențele și activitățile sale în România. Și, cu aceeași ocazie, poate ne uităm la asimetria Ambasadelor și numărului de diplomați și personal auxiliar din cele două capitale și negociem un număr maxim fix și acceptabil ambelor părți pentru simetrie. Dacă nu, o să tot alergăm după sute de diplomați aiurea prin București și prin țară, oameni fără de treaba, dacă e să considerăm nivelul schimburilor comerciale, culturale, de limba, etc.”, e mesajul lui Iulian Chifu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button