Politică

Bogdan Gheorghiu: Muzeul de Istorie din Siret va fi transformat în Memorialul Holocaustului din Bucovina

Muzeul de Istorie din Siret urmează să fie restaurat şi va deveni Memorialul Holocaustului din Bucovina, a declarat, vineri, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după vizita pe care a efectuat-o în acest oraş, împreună cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga.

Cei doi oficiali s-au întâlnit cu primarul de Siret, Adrian Popoiu, şi au discutat ”despre importanţa comunităţii evreieşti în conturarea acestui oraş, dar şi despre restaurarea Muzeului de Istorie, care va deveni Memorialul Holocaustului din Bucovina”.

Totodată, Bogdan Gheorghiu şi David Saranga au vizitat cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa de Est, situat pe dealul Horodişte din Siret, cimitir medieval inclus pe lista monumentelor istorice din judeţ în 2015.

Cimitirul are câteva sute de pietre funerare, cea mai vechi fiind din 1560, aici fiind înmormântaţi 35 de rabini.

”Este o lecţie de istorie pentru întreg continentul. Cel mai probabil sunt înmormântaţi aici mai mulţi oameni decât are Siretul astăzi”, a spus ministrul Culturii.

Vizita de lucru a ministrului Bogdan Gheorghiu s-a încheiat la Rădăuţi, unde, împreună cu David Saranga, s-a deplasat la Templul Mare şi la cimitirul evreiesc din oraş.

”Mă bucur că excelenţa sa a acceptat invitaţia de a vizita aceste locuri încărcate de istorie şi îi mulţumesc pentru deschiderea manifestată”, a spus ministrul Culturii. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button