Știrile 60m.RO

Un nou acord politic în coaliția de guvernare. PNL și USR s-au redus reciproc la tăcere

După tensiunile din coaliția de guvernare dintre membrii USR și premierul Florin Cîțu, luni, 20 aprilie, a fost semnat un nou acord. Potrivit documentului, membrii guvernului nu vor mai avea „poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului”.

Totodată, noul acord stabilește că, înainte de a mai revoca un ministru, șeful guvernului va informa partidul care a propus ministrul respectiv, iar propunerea va fi dezbătută în coaliție. Vor fi organizate ședințe în fiecare luni, „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”.

În privința colaborării în Parlament, acordul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide. „În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, se arată în textul documentului.

Campania de vaccinare rămâne prioritate a guvernului, iar datele vor fi comunicate public. „Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există”, potrivit actului adițional.

Back to top button