Politică

Miza de 10 miliarde de euro în scandalul de la Sănătate, o luptă între grupări mafiote

Scandalul din Sănătate, cu premierul Florin Cîțu și fostul ministru Vlad Voiculescu în prim-plan, cu șicane și amenințări între PNL și USRPLUS, nu este despre principii și reforme, ci despre bani, foarte mulți bani. Mai exact, despre acces și control asupra celor 45 de miliarde de lei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), un control pe care și-l doresc, deopotrivă, atât liberalii, cât și USR-iștii, relatează Psnews.ro.

Legăturile șefului CNAS cu familia Voiculescu

În timpul negocierilor din coaliție, PNL a cedat conducerea CNAS către USRPLUS, care a pus imediat pe poziție un om apropiat direct de Vlad Voiculescu și indirect de unchiul acestuia, Nicolae ”Nic” Voiculescu.

Adrian Gheorghe, noul șef al CNAS, cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu și în primul mandat al acestuia la şefia Ministerului Sănătăţii, în Guvernul Cioloș.

Adrian Gheorghe a lucrat timp de doi ani la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cercetător în evaluare economică în Departamentul de Sănătate Globală şi Dezvoltare. Între 2015 şi 2018, Gheorghe a lucrat ca “economist în sănătate” la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltare internaţională.

Adrian Gheorghe, șeful CNAS și apropiatul lui Vlad Voiculescu (Foto: zf.ro)

Și acum partea interesantă. Soția noului șef al CNAS este Alexandra Năstase, membră a Institutului Aspen, o asociație care se pretinde apolitică și non-profit condusă, din postura de membru fondator, de Nicolae Voiculescu, nimeni altul decât unchiul ministrului demis al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Alexandra Năstase, soția lui Adrian Gheorghe și legătura noului șef al CNAS cu familia Voiculescu (Foto: aspeninstitute.ro)

Nic Voiculescu, prezentat de presă drept „expert în sănătate”, a fost timp de șapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. El este membru fondator al Institutului Aspen – România, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deținută și de mama fostului ministru Dan Șova.

Nick Voiculescu, foarte influenta rudă a fostului ministru Vlad Voiculescu (Foto: cancan.ro)

Pe scurt, în timpul mandatului de ministru al lui Vlad Voiculescu, USRPLUS a numit la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate un personaj legat – indirect, ce-i drept, dar suficient cât să trezească suspiciuni rezonabile – de unchiul aceluiași Vlad Voiculescu.

Influentul lobby-ist Nic Voiculescu, un personaj pe cât de enigmatic, pe atât de controversat, este considerat ”regele medicamentelor din România”. Practic, cele importante companii farmaceutice lucrează în România doar prin intermediul lui Nic Voiculescu, de aici și interesul acestuia de a fi conectat la banii CNAS.

Adevărata miză a conflictului PNL-USRPLUS

USRPLUS nu s-a mulțumit doar cu șefia CNAS, ci a încercat să acapareze și Casele Județene. Acesta a fost, de altfel, momentul în care tensiunile cvasi-permanente dintre PNL și USRPLUS au escaladat până la demiterea lui Vlad Voiculescu de către premierul liberal Florin Cîțu.

La inițiativa ministrului Voiculescu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor județene, adică gestionarii din teritoriu ai bugetului de aproape 45 de miliarde de lei al instituției.

În acest moment, cei mai mulți dintre directorii caselor județene de asigurări de sănătate sunt interimari sau delegați pe funcții, un statut care îi face mai permisivi la eventualele presiuni politice.

Lansarea concursului pentru casele județene este o miză uriașă în sistemul sanitar, dată fiind puterea directorilor de la nivel local: ei decid decontările de sume de la bugetul de asigurări către spitalele de stat și private din respectivul județ și în ce condiții se fac decontările. Pe scurt, ei dirijează fluxul de bani de la bugetul asigurărilor sociale către beneficiari, ceea ce le conferă o putere uriașă la nivel local.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button