Opinii

Dumitru Viorel Focșa – deputat AUR: „MAFIA POLITICĂ are rădăcini adânci în sistemul energetic”

Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR și domnul Hariss Nicorescu, doctor inginer în domeniul energetic au fost invitați la emisiunea Știrea Zilei cu Doina Grosu din 13 Aprilie pentru a discuta despre mafia politică din sistemul energetic național.

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/4SzWvo6iSU/

Întrebat cum s-a ajuns în situația actuală privind sectorul energetic, mai exact cel al transportului energiei electrice de care este răspunzătoare Compania Transelectrica, domnul Hariss Nicorescu răspunde:

„În ultimii 15 ani au avut loc mai multe situații prin care politicul a avut ingerințe în activitatea de bază a acestei companii. Am avut în vedere proiecte foarte frumoase în compania Transelectrica prin construirea buclei de 400kV din Suceava, interconectarea rețelelor de transport dintre România – Republica Moldova, interconexiunea prin cablu submarin cu Turcia și multe alte proiecte.

Din păcate, aceste proiecte nu s-au realizat și am reușit să falimentăm Centrala Mintia, avem eșecul răsunător al construirii centralei pe gaz de la Iernut, am retehnologizat scump și prost Centrala de la Porțile de Fier, am amânat de câteva ori construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.”

Domnul deputat AUR Dumitru Viorel Focșa vorbește despre acest dosar al DNA privind compania Transelectrica:

Este vorba despre contractul C100/2005. Acesta privea retehnologizarea unui număr de 11 stații electrice cu echipamente Areva. Echipamentele au fost achiziționate dar nu au fost puse în funcțiune timp de mai bine de 10 ani. Contractul trebuia finalizat în anul 2008, dar a fost prelungit deoarece nu s-au realizat deloc lucrările în trei stații electrice: Hășdat, Arefu și Râureni. Contractul a fost închis în anul 2009, după ce s-au plătit majorări prin Acte adiționale în defavoarea Transelectrica de peste un milion de Euro, constatate oficial de DNA ca fiind prejudicii aduse Transelectrica. Dosarul s-a clasat în anul 2017 cu mențiunea ”fapta nu există în Codul penal”.

Este uimitor să auzi că un procuror spune că prejudiciul există, iar instanța spune că fapta nu există. Eu am discutat cu domnul doctor inginer și am avut ocazia să ajung să îl vizitez la Cernavodă și nu mă săturam să îl ascult, dar în același timp mă și îngrozea. Acest om a fost incomod în fața multor băieți deștepți care dețin compania SANEX.”

Deputatul AUR vorbește despre curajul domnului Hariss Nicorescu de a ieși în fața publicului și de a prezenta modul în care politicul a înghițit practic sectorul energetic, iar acest lucru este dovada unui român adevărat. Partidul AUR va fi întotdeauna lângă cei care simt românește pentru că din acest motiv am intrat în politică, să salvăm România, să ridicăm România și să facem în așa fel încât românii să se bucure de resursele acestei țări.

Pentru a reface sistemul energetic românesc, în afară de ministrul și secretarii de stat, nu mai trebuie nici o numire politică. Trebuie depolitizat acest sector energetic care ne asigură cumva suveranitatea națională.”, susține domnul Dumitru Viorel Focșa.

Promit o interpelare către domnul Popescu de la Ministerul Energiei în care îi voi cere să redeschidă acest caz care a fost clasat, dar și un audit de la Curtea de Conturi pe ultimii 10 ani.” susține domnul Dumitru Viorel Focșa.

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/4SzWvo6iSU/

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button