Politică

Lege cu dedicație: Două bănci austriece, scutite de plata a peste 80 de milioane de euro

BCR și Raiffeisen, au fost scutite, printr-o lege cu dedicație, de plata a peste 80 de milioane de euro către statul român. Plata trebuia făcută în urma unei hotărîri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar șefa Senatului, Anca Dragu, de la PLUS, președintele Comisiei de Buget, Claudiu Mureșan, tot de la PLUS, și șefa Comisiei Juridice, Iulia Scântei, de la PNL, au respins cu îndîrjire, trei săptămîni la rând, introducerea legii pe ordinea de zi, așa încît ea să poată fi adoptată tacit, scrie catavencii.ro.

Ce au făcut cele două bănci? Au deturnat fonduri primite de la statul român. Au primit 765 de milioane de lei de la bugetul de stat cu condiția să acorde credite pentru locuințe, dar numai 100 de milioane de lei au fost folosiți cu destinația legală. Restul banilor au fost alocați de BCR și Raiffeisen în scopul intereselor directe de business. Au făcut, adică, ilegal, afaceri cu banii statului, susțin ziariștii de la Cațavencii.

Curtea de Conturi le-a prins cu hoția, iar ÎCCJ a dat, în 2020, o sentință definitivă și le-a pus la plată. Ba chiar și DNA s-a sesizat în urma unor plîngeri și a deschis două dosare penale. Existența acestor dosare explică prezența în Piața Victoriei a lui Van Groningen, directorul Raiffeisen, în februarie 2017, cînd cu Ordonanța 13. De altfel, multă lume corporativă, aflată în combinații bancare și fiscale cu noua generație de prestatori USR-PLUS-DNA-SRI, a participat la farsa cu #rezist, a cărei finalitate era, după cum se vede azi, reîmpărțirea lumii subcarpatice cu tot cu bani, resurse și pârghii de putere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button