PoliticăȘtirile 60m.RO

Claudiu Târziu: Dacă vrea să devină membru UE, Serbia trebuie să respecte drepturilor minorități vlahe din Serbia

Copreședintele AUR Claudiu Târziu a criticat dur declarațiile președintelui Senatului, Anca Dragu, care l-a asigurat pe ambasadorul Serbiei la București de susţinerea necondiţionată din partea României în procesul de aderare la UE a ţării sale. Acest lucru este inacceptabil, în condițiile în care drepturilor românilor din Valea Timocului nu sunt respectate.

„Să faci aşa ceva după ce ai fost informat cu privire la faptul că românii noştri sunt supuşi unui proces de asimilare accentuat şi accelerat mi se pare cel puţin o iresponsabilitate, nu aş vrea să o numesc trădare. Doamna Dragu trebuie să explice în baza căror raţiuni şi-a permis să facă astfel de promisiuni, fără să-i atragă atenţia ambasadorului Serbiei asupra faptului că, pentru a deveni membră UE, Serbia trebuie să respecte şi ea, aşa cum o fac şi alte state membre deja sau în proces de aderare, să respecte deci drepturile minorităţilor, inclusiv ale minorităţii române sau vlahe, cum vrea să o numească”, a afirmat Târziu în conferinţa de presă săptămânală.

Alianța pentru Unirea Românilor consideră că România nu poate sprijini necondiționat aderarea Serbiei la UE, în contextul în care drepturile minorității române/vlahe din Valea Timocului nu sunt respectate.

O delegație a partidului AUR a efectuat, în luna martie, o vizită oficială în Valea Timocului, alături de Claudiu Târziu, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni. Cu această ocazie, a avertizat că Parlamentul României nu va vota aderarea Serbiei la UE, dacă statul sârb nu va respecta drepturile celor 300.000 de români din zona Timocului.

Back to top button