PoliticăȘtirile 60m.RO

CEDO: Vaccinarea obligatorie a copiilor nu reprezintă o încălcare a drepturilor și libertăților acestora

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decretat că vacinarea obligatorie nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului privind „dreptul la respectare a viații private”. Este vorba o sesizare făcută de mai mulți părinți, după ce o școală din Cehia a refuzat copiii nevaccinați împotriva bolilor contagioase .

În hotărârea sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor din Republica Cehă împotriva a nouă boli (difterie, tetanos, poliomielită etc.) nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului privind „dreptul la respectare” pentru viața privată ”. „Politica de imunizare urmărește obiectivele legitime de protejare a sănătății și a drepturilor altora, prin aceea că protejează atât pe cei care primesc vaccinurile în cauză, cât și pe cei care nu pot fi vaccinați din anumite motive medicale”.

Pe de altă parte, această hotărâre întărește posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile actualei epidemii Covid-19, consideră Nicolas Hervieu, un avocat specializat în CEDO, potrivit Le Figaro. Acesta a mai adăugat că decizia CEDO „constata un consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării care nu sunt puse în discuție de efectele secundare inevitabile, deoarece există un control științific strict”.

Back to top button