Politică

Răsturnare de situație: Cel care ar fi trimis mailul antisemit ar fi etnic evreu

În urma scandalului cu antisemitismul ce a cuprins întreg spectrul politic începând cu președintele Klaus Iohannis, liderii USR-PLUS și persoanele interesate să folosească acest subiect în interes politic, respectiv pentru a denigra cetățenii care ies în stradă la proteste se pare că ia o turnură neașteptată.

Potrivit Bugetul.ro persoana care a trimis mailul antisemit ar fi un etnic evreu, iar Poliția Română nu dorește să confirme acest lucru și nici nu a făcut public numele respectivei persoane. Mai mult, se pare că instituțiile statului au tratat situația ca pe o glumă, persoana în cauză fiind cercetată sub control judiciar.

În spațiul public a fost ascuns imediat subiectul ceea ce denotă faptul că nu se dorește aflarea adevărului până la capăt și ne arată că AUR a fost o victimă a unei înscenări mizerabile tocmai bună de pus pe tapet de câtre acești apologeți ai minciuni.

Mai grav este faptul că ei nu se rezumă doar la a denigra AUR cu etichete de antisemitism ci chiar primul cârmuitor al țării acuză cetățenii țării că ar avea astfel de opinii. Klaus Iohannis, USR PLUS și Alexandru Muraru împreună cu amicii lor din presă folosesc acest subiect extrem de sensibil pentru a-și crea capital politic, însă cu efecte foarte grave pentru imaginea României în lume.

Când din fruntea statului se fac acuzații de antisemitism asupra zecilor de mii de cetățeni care protestează împotriva regimului este foarte grav. România este singura țară din Europa care nu are probleme cu grupări și organizații antisemite, iar cetățenii săi au ales de două ori în funcția de șef al statului un etnic german, Klaus Iohannis.

În România nu există o problemă antisemită sau legată de minorităţi, românii au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţiilor şi a unui guvern „care se dovedeşte incompetent şi nevolnic, nu au ieşit să protesteze împotriva evreilor”, a declarat miercuri copreşedintele AUR Claudiu Târziu.

„Românii au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţiilor şi a unui guvern care se dovedeşte incompetent şi nevolnic. Nu au ieşit să protesteze împotriva evreilor, ca să fie consideraţi antisemiţi. În România nu există o problemă antisemită, în România nu există nicio problemă cu minorităţile. România este un exemplu de bune relaţii cu minorităţile. România a fost şi este considerată aşa de toate instituţiile internaţionale relevante pe această tematică. De ce, atunci, să transformi aceste mişcări de masă, în mod artificial şi ticălos, în mişcări antisemite? De ce să pretinzi să se dea o declaraţie oficială într-o Cameră a Parlamentului în privinţa combaterii cu energie şi în regim de urgenţă a antisemitismului? Nu există această problemă. De ce să deturnezi atenţia de la problemele reale, pe care ţi le semnalează atât presa, cât şi opoziţia, către o falsă problemă ideologică, alimentând-o cu tot felul de scenarii false, bazate pe nimic”, a precizat Târziu, într-o conferinţă de presă.

Liderul AUR a susţinut că ameninţarea la adresa actriţei Maia Morgenstern a fost „un eveniment grav, dar marginal”, problemă care a fost creată de un om al cărui nume trebuie să fie făcut public pentru a vedea dacă aparţine sau nu unei grupări de un anumit tip.

„Un eveniment grav, dar marginal cum a fost ameninţarea unei persoane publice de către un om despre care nu ştim dacă este întreg la minte. Vom afla curând, sperăm, el a fost identificat, a fost reţinut 24 de ore şi a fost pus sub control judiciar. Asta arată fie o clemenţă din partea autorităţilor şi suspectă, în condiţiile în care până la preşedintele Iohannis toată lumea s-a inflamat cu privire la antisemitism, fie faptul că omul este inofensiv. Noi cerem să se facă public numele acestei persoane pentru a vedea dacă aparţine sau nu unei grupări care are intenţii politice, dacă aparţine sau nu unei grupări cu antecedente violente, nu mai spun teroriste. Eu, personal, în calitate de lider de grup AUR la Senat, am făcut adresă oficială către Ministerul de Interne şi către SRI, cerând imediat după apariţia cazului intervenţia rapidă şi să ni se comunice rezultatele investigaţiilor”, a spus Claudiu Târziu.

El a adăugat că Alianţa pentru Unirea Românilor nu este un partid antisemit şi a anunţat că membrul guvernului care a numit formaţiunea „neo-fascistă” va fi chemat în instanţă.

„Nu avem antisemitism, nu avem o problemă cu asta. Este o problemă falsă pe care autorităţile o folosesc pentru a masca problemele adevărate ale acestei ţări. Nu avem o problemă cu niciun partid parlamentar, iar obrăznicia de a numi AUR partid neo-fascist trebuie plătită în instanţă de către acel reprezentant al Guvernului, care şi-a permis să scoată prostia asta pe gură. Partidul nostru nu este nici neo-fascist, nici antisemit, nici xenofob, nici extremist. Nimic din acţiunile noastre de până acum şi din documentele noastre programatice nu demonstrează că am fi un astfel de partid”, a punctat Târziu. 

Conform comunicatului dat de IGPR luni, 29 martie, acuzatul a fost pus sub control judiciar pentru 60  de zile, în baza Articolului 6 indice 1 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Practic, dacă s-ar dovedi că bărbatul este etnic evreu, s-ar răsturna total cazul, dar și acuzațiile aduse AUR. Mai exact, un etnic evreu ar fi acuzat că este antisemit. 

Nu a făcut obiectul întrebărilor și cercetărilor noastre etnia inculpatului”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe Maia Morgenstern  a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic(…)”, faptă prevăzută de articolul 6 indice 1 din O.U.G. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

În urma plângerii unei femei, privind un mesaj cu caracter antisemit ce cuprindea amenințări cu moartea și alte vătămări, transmis pe mai multe adrese de e-mail ale unui teatru, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. au efectuat cercetări în cadrul unui dosar penal.

Dosarul penal a fost înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și, ulterior, a fost declinat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

În urma activităților de cercetare, a fost identificată persoana bănuită că ar fi transmis mesajul, aceasta fiind reținută pentru 24 de ore de polițiștii Direcției de Investigații Criminale.

Ulterior, a fost prezentată procurorului de supraveghere, care a admis propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de cel în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic(…)”, faptă prevăzută de articolul 6 indice 1 din O.U.G. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru administrarea probatoriului și tragerea persoanei la răspundere penală.

Activitățile investigative desfășurate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale au beneficiat de sprijinul colegilor din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate”, a transmis, luni, IGPR.

George Simion: „Unele surse spun că este etnic evreu”

Simion a afirmat că unele surse ale sale susțin că tânărul care a amenințat-o cu moartea pe actrița Maia Morgenstern este etnic evreu.

„Unele surse spun că este etnic evreu”, a declarat George Simion, în cadrul unei conferințe de presă.

Un mesaj care cuprinde ameninţări cu moartea la adresa actriţei Maia Morgenstern a fost trimis către Teatrul Evreiesc de Stat şi este semnat „din partea partidului AUR”. Acesta a fost făcut public chiar de celebra actriță.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a reclamat, sâmbătă seară, „înscenări mizerabile” în numele formaţiunii şi a transmis întreaga susţinere pentru Maia Morgenstern.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button