PoliticăȘtirile 60m.RO

Victorie AUR. CCR a anulat modificarea regulamentului Camerei Deputaților operată de PNL, USR și PSD

AUR a obținut o primă victorie. Curtea Constituţională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea depusă de AUR prin care se cerea anularea unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaţilor de către PNL, USR PLUS şi PSD. Modificarea fusese făcută în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obţinut de Francisc Tobă și limita competenţa Camerei privind validarea mandatelor deputaţilor nou aleşi.

Potrivit Adevărul, CCR a constatat azi că este neconstituţională sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.15/2021, referitor la modificarea art.7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaţilor.

Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente.

Astfel, sunt excluse din start orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare şi prealabile validării. Decizia este definitivă şi general obligatorie, se arată în comunicatul CCR, potrivit sursei citate.

Back to top button