OpiniiPolitică

Alina Mungiu Pippidi: Bogdan Aurescu și Klaus Iohannis, prietenii regimurilor dictatoriale

Politologul Alina Mungiu Pippidi dezvăluie faptul că președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au comis o eroare majoră de politică externă. Iohannis a fost în vizită în Emiratele Arabe Unite în același timp cu Bashar al-Assad, președintele Siriei. Acesta era la prima vizită externă, după ce a înăbușit extem de violent protestele din Siria.

”Alternativele la Rusia sunt Azerbaidjan, unde România are cele mai bune relații și prezidentul face haltă în drum spre Tokio, Egipt, cu al cărui dictator militar, Abdel Fattah El-Sisi, se vizitează constant, și mai nou și Emiratele, care joacă joc dublu oricum (se îngrașă și mai mult de pe urma sancțiunilor, cooperează cu China să transmită material în Rusia etc), și unde incompetența MAE condus de dl Aurescu l-a condus pe Klaus Iohannis weekend-ul acesta în același timp cu Bashir al-Assad, președintele Siriei, la prima sa ieșire externă după ce și-a gazat propriul popor și a scăpat de revoluția arabă. Găsiți-mi al doilea președinte de pe planetă să fi reușit această performanță.

Nu mai vorbesc de Qatar, care a cumpărat hălci din Parlamentul European, unde președintele grupului de prietenie este doctorul Bușoi, care scrie și editoriale lăudând drepturile muncitorilor din Qatar în presa internațională. Dar Qatar e parfum pe lângă Azerbaidjan, ai cărui cetățeni au cele mai mici drepturi politice din lume (două puncte din 40 în clasamentul Freedom House și nouă din 100 în clasamentul general al libertății, unde România are 68). În ce privește UAE, anul trecut avea exact același scor al libertății cu Rusia, acum a urcat un puncticel din 100 în vreme ce Rusia a coborât, dar tot în același eșalon rămâne, al autocrațiilor consolidate, la drepturi politice au 5 puncte din 40 maxim posibil, exact ca Rusia. Reporteri Fără Frontiere dă același scor Rusiei, dușmanul nostru, ca și Azerbaidjanului, aliatul nostru.”, scrie Alina Mungiu Pippidi, în Româniacurată.

Paradigma realismului în politica externă

”Că trăim într-o paradigmă a realismului în politica externă, nu e nevoie să îmi spună nimeni, că sar în ochi minciunile pe care le spunem la adăpostul valorilor occidentale pe care le-am promova, și scuza că propaganda rusească e mai rea decât a noastră nu mai ține chiar la orice ocazie. Dar oricât am fi de pragmatici și ne-am spune că avem nevoie de țările astea, nu ca să promovăm vreo valoare europeană, ci pentru că suntem la greu și ne sprijinim cu ce putem, tot nu pricep ce am avem noi de câștigat din a-l spăla pe dictatorul sirian și pe șeicii din Emirate și de ce în zece ani de președinție Aurescu, Orban și ai lor nu l-au dus pe Iohannis și în Irlanda sau în Estonia, să vadă cum țări mici, sărace și post-coloniale au reușit, cu leadership de valoare, să devină fruntașe în Uniunea Europeană.”, mai arată politologul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button