Social

Deces suspect! ‘A început să vomite cu sânge.’ Ministrul Bode minte? Familia: Băiatul meu, în urma bătăilor, se pierduse, tremura, avea un dezechilibru și la mers

Mihai Ionuț Gheorghe, 39 de ani, tânărul torturat de polițiștii de la Secția 16, a murit vineri, iar procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă.

Bărbatul și-a sunat acum 3 zile un prieten. I-a spus că se simte foarte-foarte rău și i-a spus că ar vrea să vină până la el. Ajuns acolo, Ionuț Mihai Gheorghe a intrat în comă. A început să vomite cu sânge și prietenul a chemat Ambulanța. Au venit două echipaje, dar bărbatul a decedat. Cadrele medicale au anunțat decesul și au solicitat sosirea poliției. Însă la fața locului a fost trimis tocmai un echipaj de la Secția 16, adică de acolo unde 9 agenți sunt vizați în ancheta de tortură a celui decedat.

„Lucrurile mi se par legate. Băiatul meu, în urma bătăilor, se pierduse, tremura, avea un dezechilibru și la mers. A suferit o depresie și nu a mai avut încredere în el. Îi era frică să părăsească locuința. I-am spus și eu să nu mai iasă deoarece polițiștii îi puteau pune în cârcă orice. Puteau să pună pe cineva să-l provoace…”, a declarat tatăl lui Mihai Ionuț Ghiorghe, într-o intervenție la Antena 3.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, luni, că Mihai Ionuț Ghiorghe a decedat în urma unei afecțiuni.

“… o să vedeţi, nu vreau să intru în detalii, … cel de-al doilea cetăţean suferea de o boală incurabilă. Şi nu vreau să intru în alte detalii, familia a comunicat aceste lucruri şi nu doreşte să facă alte comentarii, ceea ce cred că şi pe noi trebuie să ne determine să le respectăm această dorinţă. Până la urmă, se poate prezenta public cauza decesului, evident, pentru a nu exista astfel de suspiciuni”.

Dar tot mai multe declarații ale unor prieteni ai lui Mihai Ionuț Gheorghe îl contrazic pe ministrul Bode. Aceștia susțin că nu era bolnav, iar moartea lui e suspectă și ministrul Bode minte cu nerușinare.

„Îl cunosc pe ultimul și e sfâșietor de dureros… Nu mi se pare corect să se întâmple așa ceva și ministrul să mintă că era bolnav și că familia nu vrea să facă declarații”, a scris Nicoleta Radu, într-o conversație pe Facebook pe acest subiect.

Doina Bejinaru susține și ea că-l cunoștea pe Mihai Ionuț: „… nu era bolnav… un om de nota 10”, a scris și ea într-un comentariu pe Facebook.

Mihai Ionuţ Gheorghe a murit la zece zile după decesul primei victime, prietenul lui, Teodor Nicolae Gheorghe, împreună cu care se afla când au fost săltaţi de poliţişti de la Secţia 16 şi torturaţi pentru că le-au atras atenţia oamenilor legii că nu poartă măşti de protecţie.  

Avocatul Adrian Cuculis, cel care îi reprezenta pe cei doi, a declarat că al doilea bărbat a fost găsit mort vineri, în apartamentul unei cunoştinţe din Rahova.  

„Tânărul care a fost bătut de către poliţiştii de la Secţia 16 a decedat inexplicabil vineri. Pentru acest lucru şi mai ales că sunt suspiciuni cu privire la moartea lui, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis dosar penal pentru moarte suspectă. Astăzi (chiar în aceste momente) i se face autopsia în vederea stabilirii cauzei decesului. Atât fosta soţie cât şi copilul minor, dar şi părinţii acestuia, vor continuă dosarul unde Mihai solicită de la Poliţia Română 500.000 de euro cu titlu de daune morale.  Câteva indicii arată că moartea este suspectă: uşa apartamentului descuiată, efectele personale lăsate în imobil deşi le lua în mod obişnuit după el. Moartea a survenit în imobilul unui prieten din Rahova”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.  

Trei poliţişti plasaţi în arest la domiciliu, restul – cercetaţi în libertate

Pe data de 19 martie, trei din cei opt poliţişti de la Secţa 16 din Capitală cercetaţi pentru tortură au fost plasaţi în arest la domiciliu de Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii le-au admis contestaţiile împotriva deciziei de arestare preventive instituită de instanţa ierarhic inferioară.   Astfel, Viorel Constantin Şeicaru (vicepreşedintele unei alte organizaţii sindicale), Viorel Răzvan Lupu şi Dorin Nine nu vor avea voie să părăsească imobilele de la adresele indicate de ei în faţa instanţei. Ei au scăpat definitiv de măsura arestului preventiv dispusă de Tribunalul Bucureşti.    Alţi cinci poliţişti de la Secţia 16 sunt cercetaţi în libertate, cu măsura controlului judiciar.

Back to top button