Social

Jandarmeria amendează cetățenii cu simț civic: Amenzi în valoare de 99.000 de lei. Proteste în 24 de orașe ale României

Jandarmeria Română a anunţat, luni, că în 24 de localităţi au avut loc proteste, iar în şapte dintre acestea s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, adică 100 de persoane. Până în prezent, s-au dat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, organizatorilor manifestărilor şi participanţilor, dar imaginile surprinse vor fi analizate pentru a fi identificate şi sancţionate toate persoanele care au încălcat legea. În Capitală s-au dat 29 de amenzi, majoritatea pentru părăsirea locuinţei în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă.

Jandarmeria Română arată, într-un comunicat de presă transmis luni, că a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele ce au avut loc, duminică, în 24 de localităţi, echipele de dialog ale Jandarmeriei informându-i pe participanţi despre prevederile legale în vigoare, precum şi consecinţele legale ale nerespectării acestora. La nicio manifestaţie, nu au fost înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică. 

„Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară”, afirmă reprezentanţii Jandarmeriei Române. 

În 7 dintre cele 24 de localităţi în care au avut loc manifestaţii publice, s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.  „În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au încălcat legea. Facem precizarea că, pe timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară”, precizează Jandarmeria Română. La rândul său, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti transmite precizări în legătură cu adunarea publică desfăşurată în Capitală, în zona Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, pe timpul nopţii. 

„Am asigurat, permanent, măsurile de ordine şi siguranţa participanţilor la această manifestaţie. Prin elementele noastre de dialog, am adus la cunoştinţă prevederile legale în vigoare şi am îndemnat la respectarea lor. Totodată, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 29 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.000 de lei, astfel: – 26 de sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, pentru nerespectarea interdicţiei de a părăsi locuinţa în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă, în valoare totală de 13.000 lei;- 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară de către participanţi, în valoare totală de 1.000 de lei”, arată Jandarmeria Bucureşti.

Back to top button