Internațional

Peter Szijjarto: UE nu ar trebui să fabrice arme și să antreneze soldați în Ucraina

Ungaria nu susține ideea ca UE să ia parte la producția de arme și la antrenarea soldaților în Ucraina, deoarece acest lucru ar însemna ca țările membre ale blocului să fie antrenate în operațiuni militare împotriva Rusiei, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire cu omologii săi din UE la Luxemburg, relatează agenția de presă rusă TASS.

„Producția de arme sau antrenarea militarilor pe teritoriul Ucrainei, în zona de luptă, este absolut inacceptabilă pentru noi, deoarece o astfel de decizie ar atrage imediat Uniunea Europeană în război”, a declarat ministrul în declarații televizate pentru jurnaliștii ungari, conform TASS.

El a insistat că UE este un bloc politic și economic, nu o alianță militară.

Szijjarto a mai spus că Ungaria nu va permite exercitarea de presiuni asupra țării sale în cadrul eforturilor de accelerare a procesului de admitere a Ucrainei în UE.

„Uniunea Europeană nu este o organizație de securitate, ci de integrare politică și economică, astfel încât este complet inacceptabil pentru noi să justificăm viitoarea aderare a unei singure țări prin considerente de securitate”, a declarat Szijjarto, citat de TASS.

În 17 octombrie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban, la Beijing, unde au participat la un forum economic, alături de mai mulți șefi de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button