Știrile 60m.RO

Elena Udrea și Ioan Wagner, fostul șef al Oil Teminal, au scăpat de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus marți, 11 iulie, încetarea procesului penal în care Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Elena Udrea au fost condamnate la 5, respectiv 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă. În același dosar, Dan Andronic a fost achitat.

Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009 când ar fi strâns fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Pe fond, Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, la 5 ani de închisoare.

Procesul în care sunt judecate Ioana Băsescu și Elena Udrea în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, durează de șase ani. După trei amânări, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-au pronunțat în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toți inculpații din acest dosar, de asemenea, atât Elena Udrea cât și fiica cea mare a lui Traian Băsescu au mers pe strategii diferite pentru a scăpa de acest dosar, și anume: Ioana Băsescu a cerut achitarea pentru faptele de corupție de care este acuzată, în timp ce Elena Udrea a cerut încetarea procesului penal invocând prescrierea faptelor.

În 2021, o decizie a Curții de Apel Bucureşti o condamna pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani. La rândul ei, Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

În rechizitoriul DNA se arată că ”în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button