Social

VIDEO: DIICOT a arestat un lider de cartel mexican care încerca să aducă sute de Kg de droguri în România. Criminalul a fost extrădat în SUA

Poliţia a făcut publice, duminică, imagini de la extrădarea unui lideri de cartel mexican al drogurilor, acuzat de spălare de bani şi de trafic internaţional de droguri. Anchetatorii români au precizat că bărbatul este „membru marcant” al unuia dintre cele mai violente carteluri mexicane şi este responsabil „de multiple asasinate de-a lungul timpului”.

Conform datelor furnizate duminică dup-a miază de autorităţi, cetăţeanul mexican extrădat în SUA este unul dintre „membrii marcanţi” ai Jalisco New Generation Cartel, unul dintre cele mai violente carteluri implicate în activitatea infracţională. 

„Cartelul era unul dintre cele mai periculoase din Mexic, (…) vorbim de asasinate de o cruzime extremă, inclusiv decapitări şi asasinate la comandă dacă membrii clanului opozant sau din interior nu respectau anumite indicaţii. (…) Persoana arestată în România era responsabilă de multiple asasinate de-a lungul timpului”, au declarat anchetatorii români implicaţi în această investigaţie. 

Conform acestora, reprezentanţi ai cartelului intenţionau să facă trafic de droguri „şi prin România”.

„Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metamfetamină şi cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, în România, rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membri ai cartelului şi de a continua efectuarea transportului dar şi de a asigura fluxul de sume de bani necesare continuării activităţilor infracţionale”, a mai declarat un oficial din rândul anchetatorilor români.

În arestarea bărbatului au fost implicate cele mai multe dintre „agenţiile americane de aplicarea legii”, au precizat anchetatorii din România. El a fost preluat de un avion de mici dimensiuni.În cadrul acţiunii privind activitatea infracţională din acest dosar au fost operate 750 de arestări şi confiscate bunuri de peste 20 de milioane de dolari americani. Pentru trei dintre liderii cartelului, autorităţile americane oferiseră o recompensă de 10 milioane de dolari.

Acţiunea a beneficiat de colaborarea cu D.E.A., Homeland Security şi respectiv US Marshals.

Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracţiunilor de spălare de instrumente monetare, conspiraţie la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale şi importul de substanţe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislaţia română cu infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc şi spălarea banilor.

Autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii au emis pe numele acestuia un mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, mandat ce a fost pus în aplicare de autorităţile române. 

Această operaţiune a fost parte integrantă a operaţiunii de amploare desfăşurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări şi 11 mandate de percheziţie.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetăţenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzaţiile care i-au fost aduse. Aceasta ar fi unul dintre liderii unui cartel mexican al drogurilor.

În realizarea acestei operaţiuni, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button