Politică

AUR susţine diminuarea subvenţiei pentru partidele politice: Suntem singurul partid care nu s-a atins de banii românilor

AUR a precizat că, în România ultimilor 30 de ani, una dintre problemele cele mai grave a fost reprezentată de utilizarea raţională a banului public. „Subvenţia alocată partidelor, deşi în teorie nu reprezintă un risc în sine, dimpotrivă aceste fonduri pot susţine o politică mai curată şi pot impulsiona dezvoltarea partidelor parlamentare, precum şi pregătirea parlamentarilor, a crescut la valori uriaşe în ultimii ani de zile”, arată comunicatul de presă al formaţiunii. Reprezentanţii partidului consideră că este nejustificat ca, în momentul în care România are nevoie de investiţii în domenii cheie, să fie alocate sume uriaşe pentru finanţarea partidelor parlamentare. Mai mult, standardele internaţionale recomandă alocarea de bani publici către partide, dar în limite decente astfel încât să nu devină sursa principală de finanţare.

AUR a propus, prin proiectul pentru modificarea art.18 alin.(2) din Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, diminuarea subvenţiei pentru partidele politice de la 0,01 – 0,04% cât este în prezent, la 0,0025 – 0,01%.

În acest moment, fiecărui partid politic îi revine o subvenţie de la bugetul de stat de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Făcând o analiză simplă, pornind de la PIB al României în anul 2021 care a fost de 1.179.376 milioane lei preţuri curente, rezultă că un procent de 0,01% reprezintă  117.937.600 lei, iar 0,04 % reprezintă 471.600.000 lei. Mai mult, potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în 2021 partidele politice au încasat 232 milioane de lei, dar au utilizat 110,8 milioane de lei. Diferenţa de 122 de milioane de lei, a rămas în visteria partidelor.

Prin propunerea făcută de AUR, sumele alocate de la bugetul de stat, raportat la PIB-ul înregistrat de România în anul 2021, ar fi de 0,0025%, adică 29.475.000 lei şi 0,01% – 117.937.600 lei.

Sursa citată mai spune că banii economisiţi pot fi utilizaţi pentru a finanţa domenii care vizează un interes general, precum sănătatea, educaţia, dezvoltarea rurală, dar şi altele.

„În loc să plătim propaganda electorală a marilor partide, PSD şi PNL, putem contribui cu aceşti bani la asigurarea unui nivel de trai şi un standard ridicat al condiţiilor de viaţă pentru populaţia României, prin investiţii in dezvoltarea unor sectoare esenţiale. Totul este, însă, la mâna celor două mari partide, care trebuie să decidă ce contează mai mult: banii de propagandă sau traiul românilor”, a conchis sursa menţionată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button