InternaționalȘtirile 60m.RO

Pe măsură ce restricțiile se relaxează, italienii se tem de un viitor sumbru

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a anunțat faza a doua a luptei împotriva pandemiei coronavirusului, promițând o relaxare a măsurilor pentru cetățeni. Dar locuitorii Romei spun că văd vremuri întunecate înainte, după cum relatează dw.com.

Este o dimineață însorită la Roma, cu cer albastru și temperaturi calde de primăvară în capitala Italiei. Cu toate acestea, venerabile sculpturi și monumente ale orașului par singure; piețele și străzile goale par a fi platoul unor filme de groază. Turiști au dispărut, iar polițiștii stau la fiecare colț pentru a-i întreba pe pietoni unde merg.

Italianii au așteptat cu nerăbdare conferința de presă a premierului Giuseppe Conte, în speranța că va anunța în sfârșit că starea de urgență se va încheia pe 4 mai. Însă Conte i-a dezamăgit, spunând în schimb că restricțiile vor fi ridicate pas cu pas.

Vom muri de foame în curând

Claudio șofer de taxi în Roma spune că așteaptă ore în șir în fiecare zi pentru un client și că nu știe cum va reuși să-și plătească impozitele luna viitoare.

Italia a supraviețuit primelor luni ale crizei coronavirusului și se pare că regulile stricte de distanțare socială au avut un efect pozitiv asupra sănătății. Acum, guvernul italian a anunțat începutul unei a doua faze a luptei, una care va pune economia înaintea vieții sociale. Guvernul dorește ca economia italiană să funcționeze din nou, iar potrivit noului său plan cea mai mare parte a economiei se va restarta începând cu 4 mai. Restaurantele vor putea din nou să primească clienți, iar cafenelele și saloanele cosmetice vor fi de asemenea redeschise.

„Următoarea fază va fi mai dificilă”

Premierul Conte le-a mulțumit italienilor pentru răbdarea manifestată. El a spus că este mândru de cât de departe au ajuns deja italienii în această luptă extraordinară, numind-o un mare succes. Cu toate acestea, el a adăugat: „Următoarea fază va fi mai dificilă”.

Șoferul de taxi Claudio este frustrat, spunând: „Mulți italieni au fost nevoiți să-și asume datoriile din cauza crizei”. Guvernul italian a oferit o compensație lunară de 600 de euro cetățenilor, dar Claudio rămâne sceptic: „Majoritatea italienilor încă așteaptă plata de luna trecută. Dacă acești bani nu vin, „cum pot plăti impozitele de luna viitoare? „, se întreabă el.

Claudio spune că alte țări au făcut mult mai mult pentru a-și ajuta cetățenii din punct de vedere financiar, „Singurul lucru pe care îl obținem este permisiunea de a ne părăsi casele”, adaugă el sarcastic.

Această opinie este împărtășită și de Simona, care conduce o cafenea în inima Romei. „Chiar dacă acești bani ar fi plătiți săptămâni întregi, tot nu ar fi suficient”. Ea spune că planul este inutil: „Multe familii încă așteaptă cdei 600 de euro care li s-au promis. Cum ar trebui să-și hrănească copiii? Așteptăm ajutor financiar din partea guvernului. Italienii sunt înfometați literalmente.”

Back to top button