Politică

2021 e pierdut pentru PNRR! Anul acesta nu mai primim bani de la CE din cauza ministrului Ghinea

Liberalii s-au întâlnit luni dimineață în ședința Biroului Executiv al PNL, în cadrul căreia a fost dezbătut Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ghinea s-a făcut de râs la Bruxelles și nu a știut cum să prezinte PNNR oficialilor europeni, mai mult se pare că au fost introduse niște puncte ce nu a fost pe placul Comisiei deoarece miroseau de la o poștă a corupție/bani care urmau să fie furați.

La 16:00 coaliția de guvernare se va reuni pentru a dezbate subiectul, au precizat surse liberale. La ședință vor participa premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Mai mult Ghinea a avut impresia că îi poate minți pe șefii de la CE cum face la el în partid cu habarniștii cărora le promite funcții și bani. Comisia nu ar dori să finanțeze segmentul pentru irigații din PNNR.

 Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a deschis dezbaterea despre noul Plan Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) elaborat sub coordonarea ministrului Cristian Ghinea, spunând că Bruxelles-ul a respins unele proiecte propuse de România, precum irigațiile.

Propunerea de alocare din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru reţeaua de apă şi canalizare, sisteme de irigaţii şi dezvoltarea reţelei de gaze ar fi, în total, de 4,6 mld. de euro. Din aceştia, 4 mld. de euro merg către reţeaua de apă, canalizare şi sisteme de irigaţii. Pentru transportul rutier şi autostrăzi sunt alocate 4,5 miliarde de euro în PNRR.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost pus în dezbatere publică în luna martie. Guvernul a propus proiecte în valoare de 41,1 miliarde de euro, cu 11 miliarde euro mai mult decât are România alocat. Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până la 30 aprilie 2021. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi şi 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament este ca 70% din granturile in PNRR să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button