Magazin

Gică Hagi: „Trebuia să facă mai multe! Nu poate juca decât pe un post”

Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României și patron la Viitorul Constanța, a acceptat invitația lui Ovidiu Ioanițoaia de a participa la o ediție specială a emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Hagi a vorbit deschis despre Ianis și i-a făcut fiului său o caracterizare în premieră. Mai mult, „Regele” vorbește despre lipsurile fotbalului românesc.

Lui Ianis tu nu-i reproșezi nimic?
– Trebuia să aibă mai multe goluri și mai multe pase la echipa națională. A debutat la echipa națională, a făcut performanțe la Under 21. A arătat că postul lui e acela pe care l-a avut la Under 21. El nu poate fi altcineva! El are un post definit bine și nu-l definesc eu acum. El când s-a născut, s-a născut să fie pe acel post. Astea sunt caracteristicile lui și nu putem să-l schimbăm.

– Iar el a dat randament pe acel post, ai dreptate!

– A demonstrat la Viitorul că e cel mai bun. A jucat un an și jumătate la o echipă mică și a fost cel mai bun, în play-off. Atunci când a fost cu cele mai bune echipe și cei mai buni jucători. A plecat afară, unde concurența e mare. În România concurezi cu zece, afară cu o sută, cu o mie. Concurența afară e foarte mare.

– De ce jucătorii români nu se mai integrează ca altădată în străinătate?
– Până să ajungă jucătorii tineri să răzbată o să ne trebuiască timp, nu e ușor. Nu se poate nimic de azi pe mâine. Cu tineri și cu talent poți obține ce vrei. Asta e strategia mea, cred în ea și sunt convins 99% că dacă o urmărești, ajungi departe. Vei construi o generație foarte mare. Toți în România spuneți că vreți să reconstruim.

– Păi, asta ne dorim, nu?
– De cinci, zece ani vorbim de reconstrucție. Nu! Hai să construim o bază puternică! E ca la casă: baza, temelia o pui pentru niște ani. Ca să ajungem undeva, să avem o națională a României. Toți muncim pentru România, orice club muncește pentru un sigur scop, să scoată jucători pentru națională. Ăsta e obiectivul măreț!

– Ce ne lipsește, Gică, acum?

– Ne trebuie o generație puternică, una care să facă față și să se lupte cu marile echipe din Europa. Avem un exemplu și nu trebuie să avem presiune când vorbim despre Generația de Aur, care a arătat că se poate.

– Atunci era altceva…

– Nea Ovidiu, am arătat că se poate! Cu unul mai mic, altul mai înalt, unul mai blond, altul mai iute, altul mai tehnic, altul mai stângaci, altul care aleargă. Ne-am bătut cu toți cei de afară! Aceea generație s-a creat în anii ’80. Toți din acea generație, ’90-2000, suntem construiți în Luceafărul. Hagi o știe! Eu folosesc istoria să-mi creez viitorul. Construiesc ca să mă duc în viitor.

Sursă text: gsp.ro

Sursă foto: pagina de Facebook – Gheorghe Hagi

Back to top button