Știrile 60m.RO

Avertisment OMS: Lupta împotriva pandemiei nu se încheie odată cu apariția vaccinului

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că, în ciuda apariției vaccinului împotriva virusului COVID-19, trebuie să ne pregătim pentru ceva „mai rău” de atât. Potrivit organizației, noua mutație a coronavirusului, detectată în Marea Britanie, se transmite mai ușor cu până la 70%.


„Virusul se transmite foarte ușor și ucide oamenii rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente. Chiar și așa, susține Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență, trebuie „să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău”.

Directorul ştiinţific al OMS, dr. Soumya Swaminathan a precizat că vaccinurile anti-COVID vor proteja iniţial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile şi cu cel mai mare risc, şi vor trece luni de zile înainte ca restul populaţiei să poată fi acoperit.

„Va dura până la sfârşitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populaţiei în unele ţări. Trebuie să menţinem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le ştim, reducând transmiterea şi riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească. Vom aborda începutul sfârşitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice”, a explicat Swaminathan.

Specialista a avertizat că situația va rămâne la fel de gravă și în 2021.

Back to top button