Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii carantinării: Sunt constituționale atât internarea obligatorie, cât și detașarea medicilor
Curtea Constituțională (CCR) a respins marți ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii carantinării, stabilind că atât internarea obligatorie a pacienților infectați cu o boală contagioasă, cât și detașarea obligatorie a medicilor, sunt constituționale.
Comunicatul oficial al CCR:
- În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) și ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic și cu majoritate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.19 alin.(1) din aceeași lege, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a ridicat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate împotriva dispoziţiilor articolului 8 alineatele (3) – (9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitare sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare” şi ale articolului 19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Avocatul Poporului susţine în sesizare că măsura internării obligatorii (izolarea obligatorie într-o unitate sanitară), având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate.
„Or, în cazul bolilor înalt contagioase, această cerinţă stabilită cu titlu de principiu în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale nu este respectată, legiuitorul prevăzând izolarea obligatorie pentru 48 de ore, ca o măsură de prim-resort, stabilită de drept, prin efectul legii. Izolarea, astfel cum este ea definită la art. 3 lit. o) din lege, prezintă caracterele unei internări obligatorii-măsură restrictivă de libertate, fiind aplicabile considerentele Deciziei 458/2020”, se precizează în document.
De asemenea, spune Avocatul Poporului, dispoziţiile articolului 8 alineatele (3)-(9) nu răspund nici exigenţelor de principiu reţinute în considerentele Deciziei 458/2020 a Curţii Constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, care subliniază ca un drept de acces la justiţie efectiv „nu se caracterizează doar prin posibilitatea instanţei de judecată de a examina ansamblul mijloacelor, argumentelor şi probelor prezentate şi de a pronunţa o soluţie, ci şi prin faptul că soluţia pronunţată determină înlăturarea încălcării denunţate şi a consecinţelor sale pentru titularul dreptului încălcat”.
„Avocatul Poporului apreciază că reglementarea posibilităţii măsurii izolării la domiciliu şi pentru bolile apreciate ca fiind înalt contagioase (nu doar pentru bolile cu risc scăzut de contagiozitate), precum şi dreptul judecătorului de a dispune înlocuirea măsurii izolării într-o unitate sanitară cu măsura izolării la domiciliu ar fi răspuns exigenţelor instituite de Curtea Constituţională şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, se mai precizează în sesizare.
Cu privire la prevederile articolului 19 din Legea 136/2020, Avocatul Poporului menţionează că acestea au un grad sporit de impredictibilitate, având în vedere că, în lipsa unor prevederi care să limiteze numărul detaşărilor aceleiaşi persoane pe parcursul stării de alertă, detaşare poate fi prelungită, în fapt, sine die.
„(…) Prevederile referitoare la ‘detaşarea’ personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public sunt lacunare, limitându-se la a reglementa expres doar posibilitatea autorităţilor competente de a dispune ‘detaşarea’/transferul, fără a stabili condiţiile concrete şi procedura. (…) De asemenea, lipsa unui text expres care să prevadă condiţiile încetări detaşării anterior duratei care s-a dispus, conduce la imprevizibilitatea textului de lege criticat şi, astfel, la încălcarea art.1 alin (5) din Constituţie, deoarece, de la caz la caz, în m1od arbitrar, se poate decide, prin acte administrative , cu privire la raporturile de muncă ale categoriilor profesionale prevăzute în ipoteza normei”, se mai menţionează în document.
Sursa: News.ro
- Germania: „Deglobalizarea ne face mai săraci”Berlinul se teme de un război comercial cu China care ar costa națiunea foarte scump, deja testată de criza gazelor declanșate în urma invaziei Ucrainei. În 2021, între cele două țări au fost tranzacționate mărfuri de aproximativ 245 de miliarde de euro. O reducere a comerțului ar avea consecințe devastatoare pentru Germania.O decuplare economică a …
- China a acuzat SUA că este „principalul instigator” al războiului din Ucraina și a afirmat că scopul final al Washingtonului este de a „zdrobi Rusia”, potrivit Sky News.Într-un interviu acordat agenției ruse de știri de stat TASS, ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, a acuzat Washingtonul că a pus Rusia la colț prin extinderile repetate ale alianței de apărare NATO și prin sprijinul acordat forțelor care încearcă să alinieze Ucraina la UE. „În calitate de inițiator și principal instigator al crizei ucrainene, …
- Premierul Poloniei acuză UE de comportament „imperialist” față de statele membre mai mici: „Avem de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care cei mai puternici deţin puterea”Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist faţă de statele membre mai mici din cadrul blocului comunitar într-un articol de opinie publicat miercuri pe site-ul de ştiri Welt, citat de DPA, preluată de Agerpres. ‘Practica politică a arătat că poziţiile Germaniei şi Franţei contează mai mult decât toate celelalte’, a scris …
- Pictură cu Mihai Viteazul în mărime naturală şi stemele Regatului României, descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare de la Universitatea de Medicină din Târgu MureşMai multe picturi cu domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală au fost descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii centrale a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, a dezvăluit rectorul unității de învățământ, Leonard Azamfirei. Mai multe picturi cu domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală au …
- Fermierii sunt disperați: Laptele a ajuns să fie mai ieftin ca apa. Vindem cu 1,2 lei litrul! Este strigător la cer!Creșterea bovinelor pentru lapte a ajuns o afacere din ce în ce mai puțin profitabilă și pentru producătorii din sudul țării, care se plâng de preț. Aceştia au ajuns să-şi vândă laptele la poarta fermei cu 1,2 lei / litru, iar de la fabrica procesatoare și până la raft, prețul crește de aproape cinci ori, …