Politică

Alegeri locale 2020. Ce reguli trebuie respectate la urne, în contextul Covid-19

Prin Hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie.

Alegeri locale 2020. Regulile care trebuie respectate la urne

Purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegații acreditați, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare și așa mai departe.

De asemenea, este prevăzută distanțarea fizică de minimum un metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților, dar și dezinfecția sediilor secțiilor de votare.

Totodată, primarii trebuie să asigure circuite separate de intrare și ieșire din secții, pe cât posibil. Administrația locală este obligată să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, iar personalul tehnic să ia temperatura alegătorilor și să îi îndrume pe aceștia.

Alegeri locale 2020. Numai 5 alegători în sală

Astfel, în sala de vot vor putea fi, simultan, doar 5 alegători.

„Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura să numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în hotărâre.

Alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșire din acesta.

Alegeri locale 2020. Alegătorii vor renunța la mască

Pentru a fi identificați,

 » Aflați mai multe detalii…

Back to top button