InternaționalPoliticăȘtirile 60m.RO

Guvernul austriac a fost dat în judecată pentru modul în care a gestionat epidemia de COVID din staţiunea Ischgl

O asociație pentru apărarea drepturilor consumatorilor a dat în judecată guvernul austriac pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus din stațiunea Ischgl, scrie BBC. Autoritățile au declarat că au acționat pe baza a ceea ce se cunoștea la vremea respectivă despre infecția cu SARS-CoV-2.

Asociația penrtu apărarea drepturilor consumatorilor (VSV) a anunțat că va cere daune în valoare de 100.000 de euro. 

Autoritățile susțin că au acționat în mod adecvat în privința focarului din Tirol, în conformitate cu informațiile disponibile în acel moment. Cu toate acestea, VSV susține că autoritățile locale și naționale știau de amenințarea infecției cu coronavirus în stațiunile de schi populare și au acționa cu întârziere privind introducerea unor restricții împotruva răspândirii virusului.

„Pe 25 februarie, autoritățile locale au închis un hotel din Innsbruck după ce unul dintre angajați a fost testat pozitiv pentru coronavirus, ceea ce înseamnă că în acest caz au reacționat prompt. Nu la fel au procedat și în cazurile ulterioare, deși există dovezi că autoritățile au fost informate din timp cu privire la situația din stațiunea Ischgl. Mai mulí turiști din Islanda au fost testați pozitiv, dar guvernul islandez a transmis guvernului austriac date despre aceste cazuri încă din 5 martie”, a explicat Alexander Klauser, avocatul mai multor turiști infectați în „Ibiza Alpilor”.

Ischgl a devenit un simbol al contagierilor necontrolate cu noul coronavirus, după ce sute de turişti s-au infectat acolo între sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, înainte de intrarea în vigoare a unor măsuri stricte de izolare, adoptate pentru a frâna pandemia. Turiştii străini au dus apoi cu ei virusul în ţările lor de origine, unde au provocat mii de noi infecţii, mai ales în Germania şi în ţările scandinave.

Focarul din Ischgl a generat un val de nemulţumire în multe ţări, precum Germania, Norvegia şi Islanda, ca urmare a reacţiei întârziate a autorităţilor tiroleze, inclusiv atunci când acestea au fost informate că mulţi turişti s-au întors în ţările lor şi erau deja infectaţi cu noul coronavirus.

Peste 5.000 de persoane din 40 de ţări, care au fost expuse la focarul de infecţie din Ischgl, au depus o plângere colectivă împotriva autorităţilor din Tirolul austriac.

Sursa: Digi24

Back to top button