Politică

Secretar de stat de la Budapesta: „Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul”

Árpád János Potápi a declarat, într-un interviu acordat cotidianului „Krónika”, că Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul primit.

Ba mai mult, Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, a afirmat secretarul de stat de la Budapesta, apreciind totodată relaţia cu România ca fiind „corectă şi politicoasă”, conform MTI, scrie Adevărul.

„Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare”, a spus Árpád János Potápi.

El a sublinat că, în pofida acestui fapt, în timpul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România.

„Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis”, a punctat Potápi.

El a ţinut să menţioneze că „Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit”.

Relația cu România, „corectă şi politicoasă”

Árpád János Potápi a calificat relaţia dintre Ungaria şi România ca fiind una „corectă şi politicoasă”, afirmând că mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că guvernul de la Budapesta poate desfăşura activităţile prin care ajută comunitatea maghiară.

Oficialul ungar şi-a exprimat speranţa că, mai devreme sau mai târziu, în România se va crea o situaţie care va permite ca UDMR să facă parte din coaliţia de guvernare, iar politicienii săi vor ocupa funcţii în care pot face mai mult pentru comunitatea maghiară.

 » Aflați mai multe detalii…

Back to top button