Știrile 60m.RO

Emoții mari pentru Piedone: reîncepe judecata în „Dosarul Colectiv”

Astăzi începe judecarea apelului în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnați în primă instantă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii.

Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvarsirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv, în data de 16 Decembrie 2019.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul București susținea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităti infracționale în lanț, iar atitudinea inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignorantă a legii.

„Instanța reține că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităti infracționale în lanț, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.). Atitudinea subiectivă a inculpaților nu rezidă în lipsă unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignorantă a legii. Inculpații, deși unii sunt educați în condițiile unei societăti în tranziție, dar libere, democratice și cu o carieră de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, ‘invocand’ pretinsa vinovătie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autorităti, a statului, dar și calitatea legii. Este tipic pentru astfel de antreprenori, care atunci când se discută inițierea/derularea unei afaceri, profitul sau reglementările salariale, solicită o intervenție a statului cât mai mică prin debirocratizare, liberalizare, legiferare neexcesivă, să invoce brusc în cazul unor tragedii calitatea unor instituții/politici publice”, spunea magistratul.

În același dosar, cei trei patroni ai clubului Colectiv-Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu-au primit câte 11 ani și 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, Daniela Nită-patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists-a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pirotehnistii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit 9 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 10 ani, iar Cristian Nită, director al firmei de artificii, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgentă (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminița Ganea, consilier superior-7 ani, Ramona Sandra Moțoc, referent superior-3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moțoc, instanța a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunitătii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

Sursa foto: podul.ro

Back to top button