Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale.
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.
Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate.
Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.
Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.
HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.
„Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.
„Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.
Indexul Capitalului Uman dat publicității de Grupului Băncii Mondiale în 2020 arată că în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pași fiind făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56% din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.
Sursa: News.ro
- Marea Britanie respinge noua „comunitate politică europeană” propusă de Emmanuel Macron și Charles MichelMinistrul britanic de Externe Liz Truss respinge, într-un intervu publicat vineri, o propunere îmbrățișată de președintele francez Emmanuel Macron și de liderul Consiliului European, Charles Michel, ca Londra să adere la o nouă ”comunitate politică europeană”, relatează AFP. ”Eu prefer să mă bazez pe structuri deja existente şi care funcţionează cu succes, fie G7, fie …
- Facultatea de Horticultură strânge semnături pentru ca bujorul să fie declarat Floare NaţionalăFacultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a lansat un apel pentru strângerea de semnături online în vederea susţinerii unui proiect de lege prin care bujorul să fie declarat Floare Naţională şi Simbol Floral al României. Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ, cei interesaţi pot semna petiţia …
- Maia Sandu i-a cerut lui Macron ajutor în confiscarea proprietăților lui Plahotniuc din FranțaPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a cerut joi seara omologului său francez, Emmanuel Macron, ca Franța să ajute autoritățile din Republica Moldova să poate recupera o parte din bunurile obținute din bani iliciți furați din Republica Moldova, cu referire la bunurile imobiliare pe care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc le deține în Franța. „Apreciem cooperarea pentru …
- Grecia: Sorin Oprescu rămâne în pușcărieCurtea de Apel din Atena, care vineri a avut pe rol cazul lui Sorin Oprescu, arestat de autorităţile elene după ce a fugit din România, a respins cererea acestuia de eliberare. Oprescu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus apel, dar va trebui să mai stea zece zile în penitenciarul din …
- Kuleba: Dorinţa de a „salva obrazul” lui Putin relevă o „boală gravă” de care „suferă” unii lideri din UEDorinţa de a „salva obrazul” dictatorului rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă” în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, a declarat joi seara ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unui telemaraton, potrivit publicaţiei Liga.net, citată de Agerpres. Potrivit lui Kuleba, unii politicieni şi experţi din Uniunea Europeană, dar …