Știrile 60m.RO

Situația din Libia pare să se stabilizeze

AFP preluat de agerpres relatează că Șeful Guvernului de uniune natională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a anunțat miercuri că este dispus să renunțe la funcție înainte de sfârșitul lui octombrie pentru a ceda locul unui nou executiv rezultat din discuțiile inter-libiene menite să găsească o rezolvare politică a crizei din această tară.

„Vă anunț tuturor dorința mea sinceră de a-mi ceda funcția unei viitoare puteri executive înainte de sfârșitul lui octombrie cel mai târziu”, a declarat acesta într-un scurt discurs la televiziune.

Prăbușirea Libiei a început să se producă în 2011 după căderea regimului Muammar Gaddafi. Două autorităti își dispută puterea: GNA, cu sediul la Tripoli și recunoscut de ONU, și o putere reprezentată de mareșalul Khalifa Haftar, omul forțe din estul și o parte din sudul tării.

Acesta din urmă a lansat o ofensivă asupra capitalei, dar după 14 luni de lupte sângeroase, trupele sale, în pofida susținerii din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite și Rusiei, au suferit o înfrângere serioasă în față trupelor pro-GNA, ajutate militar de Turcia.

Cu toate acestea, rivalii libieni au regăsit calea dialogului și mai multe întâlniri s-au desfăsurat în paralel, între 7 și 9 septembrie, la Montreux (Elveția), și de la 6 la 10 septembrie la Bouznika (Maroc) pentru a relansa dialogul și a găsi o soluție politică la criza libiană.

Sursa foto: zpl.ro

Back to top button