PoliticăȘtirile 60m.RO

Cine sunt oamenii clanului Firea-Pandele și care au împins spre dezastru Bucureștiului

În cadrul unei conferințe de presă, Nicușor Dan i-a acuzat pe cei din PSD, în frunte cu Gabriela Firea, partidul care o susține în alegeri, de culmea tupeului pentru că vorbește și acuză alte persoane de corupție, în condițiile în care ea însăși face parte dintr-un partid al corupților .

„Culmea tupeului este ca PSD să-mi dea mie lecții despre corupție. Partidul care a pus pe liste pe Petre Roman, inculpat în dosarul mineriadei pentru crime împotriva umanității, partidul care a pus pe liste pe Dumitru Dragomir condamnat în primă instanță pentru trafic de influență, cu 3 milioane. Partidul care candidează la Sectorul 3 cu un om care a făcut parte din aparatul de represiune la 10 august, partidul care a scos din pușcărie violatori și tâlhari, partidul care a vrut să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, partidul care a vrut să-l scoată din pușcărie pe liderul lor, Liviu Dragnea. Acest partid îndrăznește azi să vorbească de corupție?”

Nicușor Dan a dezvăluit gruparea care conduce în realitate Bucureștiul și modul cum Gabriela Firea a împărțit funcții în ultimii 4 ani către apropiați de-ai ei sau soțului Pandele. În caracatița de funcții, pe lângă surorile Gabrielei Firea, nașii, alte rude, se găsesc oameni care au istorie veche cu Florentin Pandele, așa cum sunt cei cu care a apărut ca inculpat din Dosarul Flota, unde parte a fost și Traian Băsescu, în prezent candidat și el la Primăria Capitalei. 

Nicușor Dan a precizat că persoanele prezentate în schema de interese ale familiei Pandele-Firea sunt doar o parte din cei care formează cu adevărat caracatița care a căpușat Primăria București. Aceste persoane au fost folosite în ultimii ani pentru a sifona banii bucureștenilor, încasând, prin diverse firme, bani publici.

Primăria Capitalei este condusă pe bază de cumetrii. Acesta este modelul de management care a fost implementat la nivelul Primăriei Capitalei, după ce a fost testat la Primăria Voluntari. Nu este de mirare că oamenii aceștia nu sunt în stare să rezolve problemele orașului. Nu s-au pregătit în viață pentru asta. Au avut norocul să fie vecini, fiu, prieten, rudă cu oamenii care au câștigat temporar o poziție publică la București sau la Voluntari.

Nicuşor Dan face o trecere în revistă a tuturor persoanele despre care susţine că sunt implicate în această „caracatiţă” formată la şi în jurul Primăriei Capitalei şi Primăriei Voluntari.

„- Personalul principal, Speranţa Cliseru, o cunoaştem toţi, era prefect la 10 august. A fost numită contrar legii, pentru că, după cum ştiţi, prefectul trebuie să supervizeze actele primarului, să le cenzureze de legalitate. Nu poţi să numeşti omul tău de casă prefect care să-ţi cenzureze de legalitate actele, dar aşa a fost numită prefect al Bucureştiului. De unde vine Speranţa Cliseru? Este colegă cu Florentin Pandele în Dosarul Flota, în care au fost inculpaţi amândoi. Speranţa Cliseru era director comercial în Petromin, Florin Pandele era membru în AGA din partea Fondului Proprietăţii de Stat.

– S-a vorbit mult, zilele acestea, de Poliţia Locală şi o să vedem cine a condus Poliţia Locală în acest mandat. Actualul şef al Poliţiei Locale, Mihai Daniel Răşică, vine direct din Poliţia Locală Voluntari şi pentru că este super competent este şi preşedintele Consiliului de Administraţie la compania municipală străzi, poduri şi pasaje, ca să aibă un venit suplimentar. De unde vine acest domn? Tatăl său a fost coleg, prieten şi coinculpat în Dosarul Flota, cu Florin Pandele.

– Înainte de a fi şeful Poliţiei Locale, a mai fost prefect de Ilfov. El a venit a Poliţia Locală pentru a-l înlocui pe Ştefan Văsîi, acesta, înainte de asta a fost director la apă canal şi directorul unei companii din Voluntari. El nu a fost niciodată capabil să prezinte în dosarul său de angajare diploma de bacalaureat. Este rudă cu Nicu Gheară, adică copiii lor sunt căsătoriţi. A fost înlocuit din funcţie după dosarul maşinilor de zăpadă, după cum ştiţi au fost cumpărate pe 12 companii, pentru a se evita procedurile de achiziţie publică, au fost cumpărate 12 maşini de topit zăpadă, el este cel care a semnat acest contract. Se spune că în spatele lui a stat Speranţa Cliseru.

– Este, de asemenea, implicat în dosarul maşinilor pentru Poliţia Locală echipate cu tot ce trebuie şi care au ajuns la angajaţi ai Primăriei, una din ele este folosită de viceprimarul Bădulescu. El s-a ocupat personal să schimbe numerele de înmatriculare ale maşinilor Poliţiei Locale, care aveau inscripţia PMB.

– Dintre neamuri, Alina Tarcevschi este naşa cuplului Firea-Pandele, directorul direcţiei statistici şi strategii. Stăm bine! Vine şi ea din Prefectura judeţului Ilfov. În anul 2018 a câştigat 247 de mii de lei, adică aproape 4.000 euro pe lună, din PMB, din diferite funcţii pe care le-a ocupat în PMB. Vica Nela Vrânceanu, sora mai mare a Gabrielei Firea, director executiv în Primăria Voluntari. A mai fost preşedintele unei companii municipale din Voluntari şi a mai fost directorul unei direcţii din Primăria Voluntari. Angelica Cobzaru, sora mai mică, de asemenea, a fost angajată în Primăria Voluntari, ce coincidenţă, nu este aşa? 

– Sebastian Scarlat, partenerul de viaţă al Angelicăi Cobzaru, sora Gabrielei Firea, a sărit direct din funcţia de pompier, în funcţia de director al companiei de pază şi administrator la compania de străzi, şi-a descoperit, brusc, o vocaţie. Din pompier a devenit director la compania de pază, administrator la compania de străzi. Într-un interviu pentru G4Media, Gabriela Firea a fost foarte încurcată să răspundă despre acest domn. Nu o să iau pe toată lumea de pe această pagină, o să selectez de aici înainte.

– Vasilica Georgiana Trifu, partenera de viaţă a lui Mohamed Hanifi, un alt naş al cuplului Pandele-Firea, este director general al centrului pentru tineret al Municipiului Bucureşti. Este o administraţie a Primăriei Capitalei, care a făcut doar achiziţii directe. Ca director al acestui centru, veniturile anuale sunt de 100.000 de lei dar, pentru că are competenţe multiple această doamnă, este şi în Consiliul de Administraţie a companiei de cimitire. Este şi membru în Consiliu de Administraţie al Companiei Ciclop, este şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Gomoiu şi, în calitate de angajată a Primăriei, a decontat deplasări interesante: Abu Dabi, Dubai, Rio de Janeiro, Larnaca, Bei Jing şi multe altele.

– Am spus că acest centru a făcut doar achiziţii directe, companiile care au câştigat aceste achiziţii directe sunt controlate de Elena Neagu şi Mateo, ca să nu pară că câştigă tot timpul acelaşi lucru. Sunt companii care, înainte de 2016, nu aveau niciun venit şi, imediat după aceasta, organizează toate evenimentele publice din Bucureşti ale acestui centru pentru tineret şi ale altor instituţii culturale ale Primăriei.

– Laurenţia Cătălina Guşavan, conduce marile lucrări de infrastructură ale Bucureştiului este, de asemenea, membru în Consiliul de Administraţie la compania de parcuri şi grădini. Câştigă 150.000 de lei pe an şi vine din cadrul direcţiei de urbanism din Primăria Voluntari.

– Ninel Toma este consilier local în Voluntari şi trebuia să i se dea ceva şi la Primăria Capitalei şi i s-a dat o angajare la compania municipală de consolidări, director general adjunct, pentru care primeşte vreo 25.000 de lei pe an.

– Mariana Brod, conduce Consiliul de Administraţie al companiei municipale publicitate şi afişaj, vine, de asemenea, din Primăria Voluntari. Însă, pe lângă retribuţia de la compania municipală de publicitate şi afişaj a primit bani şi de la Primăria Voluntari, în acelaşi an-2017, şi de la Primăria Bucureşti, şi de la compania greencity al Primăriei Voluntari şi a adunat 120.000 de lei în 2017.

– Simona Valentina Butacu, preşedinta organizaţiei de tineret a PSD Bucureşti, membru în Consiliul de Administraţie şi de la compania municipalitate de publicitate şi afişaj şi, totodată, director al companiei de tehnologia informaţiei. A câştigat anul trecut 180.000 de lei din primărie, pentru că mai este şi la Ciclop, mai este şi consilier local la Sectorul 6, mai este şi consilier personal al primarului şi are retribuţiile de la aceste două companii.

– Constantin Nicole, comandant de navă, coleg cu Florentin Pandele. A fost administratorul public al oraşului Voluntari şi a condus compania de parking din Bucureşti, a fost membru în Consiliul de Administraţie al companiei municipale de publicitate şi afişaj şi el are venituri multiple de la cele două Primării. A condus compania de apă, canal din Voluntari în acelaşi timp. Bineînţeles că soţia lui, şi ea, este director executiv în Primăria Voluntari pe chestiuni de protecţie socială.

– Petre Anghelina Cosmin, din nou, oameni care îşi descoperă vocaţii la vârste târzii, era expert în daune, lucra în asigurări şi a ajuns directorul companiei municipale de parcuri şi grădini, câştigând 3000 euro pe lună.

– Bughiu David Alexandru, cel care a condus Termoenergetica, este prea competent pentru a se mulţumi doar cu această funcţie. Este, de asemenea, administrator la compania municipală de parcuri şi grădini şi, de asemenea, a avut o poziţie la compania de managementul traficului, este în comisia pentru aplicarea legii 550. În ultimii ani, veniturile sale au crescut substanţial şi a ajuns să câştige 350.000 de lei pe an. Adică, undeva la 8.000 euro pe lună”.

Totodată, Nicușor Dan a anunțat că le va face plângere penală parlamentarilor PSD care i-au făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție afirmând că „Pentru acești parlamentari, anunț eu că voi face plângere penală pentru denunț calomnios, pentru că în țara asta, cine face plângere penală știind că minte este un infractor. ”

Back to top button