Politică

Ungaria califică drept „ipocrite“ declaraţiile lui Borrell privind sancţiunile împotriva Rusiei

Guvernul ungar a calificat marţi drept „ipocrite” declaraţiile făcute în urmă cu o zi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit căruia Uniunea Europeană nu a crezut niciodată că sancţiunile în sine ar putea pune capăt războiului în Ucraina.  

„Este multă ipocrizie aici”, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa presei când a fost întrebat despre declaraţiile lui Borrell.

Szijjarto a explicat că la reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai UE „unii (politicieni) au pus sub semnul întrebării că scopul sancţiunilor a fost acela de a pune capăt războiului din Ucraina”.

„În acest caz, la ce să ne aşteptăm ? Dacă sancţiunile nu au legătură cu sfârşitul războiului, atunci de ce o facem?”, s-a întrebat retoric ministrul ungar, oponent al sancţiunilor comunitare împotriva Rusiei pentru invazia în Ucraina.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a declarat luni, după reuniunea ministerială, că sancţiunile slăbesc economia rusă, adăugând că UE nu a crezut niciodată că ele vor pune capăt războiului.

„Sancţiunile slăbesc economia rusă. Ele slăbesc capacitatea ruşilor de a cumpăra şi moderniza tehnologia. Noi nu ne aşteptăm sub nicio formă ca sancţiunile în sine să pună capăt războiului, dar ele slăbesc desigur capacitatea armatei ruse de a-şi reînnoi fiecare echipament”, a explicat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a atras atenţia de asemenea asupra pierderilor enorme suferite de Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina.

Marţi, Szijjarto a apreciat că efectele sancţiunilor sunt „suferinţa” economiei europene şi inflaţia.

„A venit timpul de a regândi întreaga politică a sancţiunilor” UE, a declarat ministrul ungar.

Premierul ungar Viktor Orban este liderul din UE cel mai apropiat de Moscova şi a criticat pachetele de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, chiar dacă până în prezent le-a aprobat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button