Știrile 60m.RO

Camera Deputaților a decis: Românii din diaspora vor putea să voteze la parlamentare timp de două zile

Amendamentul la proiectul de lege privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților. Potrivit acestuia, alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două zile-sâmbătă și duminică -, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an.

Au votat „pentru” 160 de deputați, 10 au fost „împotrivă”, iar 5 s-au abținut. Amendamentul a fost respins în Comisia juridică a Camerei. El a fost propus de USR și a fost susținut la vot și de PSD și PNL.

Liderul grupului parlamentar USR, Cătălin Drula, a declarat că „Aceasta s-a aplicat și la alegerile prezidențiale, la alegerile europarlamentare, iar, mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a crește șansele ca autoritățile acestor state să dea aceste aprobări, credem că este necesar să avem această perioadă de două zile, nu chiar trei ca la prezidențiale. Am mers pe două zile, sperăm că veți fi de acord măcar cu două zile”.

În schimb, liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, a menționat că „Acum câteva luni, înainte de sărbătorile pascale, atunci când veneau acești români din diaspora acasă, Guvernul liberal, dar și cei de la USR nu au fost capabili să le asigure intrarea decentă în țara, în condiții de siguranță, astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreagă suprafața a României. Acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să va spun datele oficiale, pentru că ați comparat aceste alegeri cu cele prezidențiale și europarlamentare, au un specific aparte acestea și sunt niște proceduri aparte, speciale.

Până în acest moment, 1.800 de cetățeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. Se triplează, se mărește de patru ori numărul. E nevoie de două zile că aceștia să voteze? Sau doar incercați să îi păcăliți amăgindu-i, spunându-le că vă luptați pentru drepturile lor. (…) Dincolo de asta, poziția PSD este următoarea: deși nu e nevoie să avem 2 zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformați în continuare că ne opunem nu știu căror voturi din diaspora vom vota amendamentul acesta și vom asigura cele 2 zile”

Sursa foto: economica.net

Back to top button