InternaționalSocialȘtirile 60m.RO

Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, arestat luna trecută, a fost inculpat pentru terorism

Paul Rusesabagina, directorul unui hotel care a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994 din Rwanda, o poveste care mai târziu a inspirat o producţie hollywoodiană, a fost inculpat pentru terorism de un tribunal din Rwanda, relatează dpa.

Împotriva lui au fost formulate 13 capete de acuzare, însă familia se plânge că procesul este un simulacru.

Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a apărut la tribunal pentru prima dată după ce a fost adus în faţa presei cu cătuşe la Kigali, luna trecută. Familia sa susţine că bărbatul a fost arestat în urma unei răpiri internaţionale.

Grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului susţin că Rusesabagina, care este un critic neobosit al preşedintelui Paul Kagame, nu va beneficia de un proces corect în Rwanda. El a fost reprezentat în instanţă de doi avocaţi rwandezi despre care familia sa susţine că i-au fost impuşi de stat.

În instanţă nu s-a menţionat că Rusesabagina a ajuns la Kigali după ce se stabilise în străinătate. Poliţia a anunţat că l-a arestat prin „cooperare internaţională”, în timp ce familia spune că a fost predat de autorităţile din Dubai.

„Este o parodie, un simulacru de justiţie”, a declarat fiica lui Rusesabagina, Carine Kanimba.

Guvernul l-a acuzat că a fost implicat în activitatea MRCD, o grupare de partide politice în exil care sunt în opoziţie faţă de guvernul rwandez.

MRCD are o aripă armată care luptă cu guvernul rwandez şi a fost acuzată că a comis atacuri în apropierea frontierei cu Burundi. Printre alte capete de acuzare care îl vizează pe Rusesabagina este şi cel de crimă.

Sursa: Agerpres

Back to top button