Știrile 60m.RO

14 Septembrie-Ziua Crucii

14 septembrie este o zi importantă în calendarul creștin-ortodox. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii crucii. Românii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci.

Înălțarea Sfintei Cruci se mai numește popular și Ziua Crucii și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Conform tradiției populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumina în primăvară.

„În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișuri, se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiștii în etnografie și folclor.

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. În această zi sărbătorim, de fapt, amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.

Primul eveniment este găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Cel de-al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni. S-a întâmplat în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt, a Sfintei Cruci, din Ierusalim.

Back to top button