EconomieJUSTIȚIEȘtirile 60m.RO

Se fură lemne cu vagonul: un tren prins fără acte de proveniență

Ați văzut ce curajoși erau cei care amendau românii care luau o căruță de lemne ca să aibă de foc pentru iarnă?

Credeați că furtul de lemne din pădurile țării cu ajutorul tractoarelor și camioanelor este culmea furtului?

La așa ceva nu v-ați fi gândit deloc: Garda de Mediu a oprit și legitimat un transport de material lemnos ce se desfășura pe calea ferată.

La verificări s-a constatat că întreg trenul nu avea acte de proveniență pentru lemne.

Voi vă dați seama despre ce vorbim? Suntem așa naivi că noi credeam că se fură cu camionul când în realitate fabricile austriece prelucrează lemn tăiat ilegat și adus cu trenul.

Iată comunicatul Gărzii de Mediu:

„Garda Forestieră Brașov a descoperit un tren care transporta lemne din import fără documente legale

Inspectorii Gărzii Forestiere Brașov, împreună cu Biroul Județean de Poliție Transporturi Covasna, au depistat și identificat, în prima parte a lunii septembrie, un transport de material lemnos cu destinația finală județul Covasna, respectiv un tren de marfă compus din 39 vagoane, pentru care în momentul controlului nu a fost pus la dispoziție documentele legale.

În urma acestei acțiuni a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 15.000 lei. Ca măsură complementară, întreaga cantitate de material lemnos a fost reținută în vederea confiscării și predată în custodie celei mai apropiate structuri silvice.

În vederea identificării legalității transportului și a speciei materialului lemnos transportat, garnitura de tren a fost descărcată și măsurată în stația de destinație finală, în prezența organelor de control și a reprezentanților societății de destinație.

Din verificări și măsurători a reieșit o cantitate de materiale lemnoase de 1874,83 mc, iar pentru fiecare vagon verificat și analizat s-a emis un raport de măsurare.

Precizăm faptul că transportul făcea obiectul unui import de materiale lemnoase și proveneau din Cehia.

Garda Forestieră Brașov, alături de celelalte gărzi forestiere din țară, vor desfășura și în continuare activități de verificare și control a transporturilor desfășurate pe căile ferate din raza de competență a acesteia. Reiterăm faptul că orice transport de pe teritoriul României trebuie să respecte legislația în vigoare.”

Sigur că între timp au făcut și ceva acte și cel mai ușor era să disimuleze un import fictiv din… Cehia. Asta este pentru naivii care mai cred că se aduce lemn de la mii de kilometri distanță și că alții își taie lemnul pentru fabricile noastre, adică nu îl prelucrează ei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button