Știrile 60m.RO

Glanda tiroida – afectiuni, cauze, simptome, tratament

Un rol foarte important în reglarea metabolismului și funcțiilor vitale ale organismului îl are glanda tiroidă. Afecțiunile de la nivelul tiroidei pot fi cauzate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni care, dacă nu sunt tratate la timp, se pot agrava și cauza alte probleme de sănătate.

Glanda tiroidă sau tiroidă (glandulă thyroidea) este parte componentă a sistemului endocrin, fiind situată la nivelul gâtului, în partea din față, sub mărul lui Adam. Glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni care influențează procesele metabolice și sinteza proteinelor.

Are forma unui fluture, localizată la baza gâtului, de culoare roz-gălbuie și are o lungime de aproximativ 5 cm și fiind compusă din doi lobi laterali cu formă ovală, poziționați de-o parte și de alta a traheei. Cei doi lobi sunt conectați la mijloc de o punte formată din țesut tiroidian, numit istm.

Glanda tiroidă are o greutate de 5-6 grame la nou născuți și poate ajunge să cântărească în jur de 25 și 30 de grame la adulți. De obicei, glanda tiroidă este mai mare la bărbați decât la femei.

Ca hormoni secretați de tiroidă amintim tirotoxina (T4) și triiodotironină (T3), iar aceștia ajută la reglarea funcțiilor vitale ale organismului.

De ce funcționarea echilibrată a glandei tiroide este esențială pentru organism? Aceasta ajută la reglarea numeroaselor funcții precum respirația, pulsul și tensiunea arterială, sistemul nervos central și periferic, nivelul de colesterol, metabolism, tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruația.

Funcțiile tirodei sunt controlate printr-un răspuns primit de la creier. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, glanda pituitară, care este localizată la bază creierului, stimulează producerea unui hormon numit tirotropina (thyrotropin releasing hormone sau TRH). Tirotropina (TRH) este hormonul care stimulează apoi tiroidă să producă mai mulți hormoni tiroidieni.

Cele mai comune afecțiuni, pe de altă parte, sunt cele legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni. Prea mulți hormoni tiroidieni pot cauza hipertiroidism, în timp ce un deficit de hormoni tiroidieni provoacă apariția hipotiroidismului. Deși afecțiunile glandei tiroide sunt neplăcute și provoacă disconfort, cele mai multe dintre ele pot fi controlate eficient dacă sunt diagnosticate la timp și tratate corespunzător. Formele mai blânde ale afecțiunii nu sunt însoțite întotdeauna de simptome, însă atunci când boală este mai serioasă, simptomele pot să includă stări de nervozitate, puls mărit, oboseală, transpirație excesivă sau probleme de concentrare.

Hipertiroidismul este diagnostic prin istoric medical, examinare fizică și teste de sânge. Se mai pot recomanda teste cu iod radioactiv , precum și scanarea tiroidei. Tratamentul pentru hipertiroidism constă în iod radioactiv, medicamente anti-tiroidiene, precum și intervenție chirurgicală (tiroidectomie).

Hipotiroidismul avansat, cunoscut și ca mixedem, apare destul de rar, dar atunci când apare, poate fi destul de periculos și pune viață în pericol. Simptomele pot să includ hipotensiune arterială, scăderea temperaturii corporale, respirație greoaie sau chiar comă. În cazuri extreme, mixedemul poate fi fatal. Pentru a trata hipotiroidismul este necesar un tratament zilnic cu hormoni tiroidieni sintetici levotiroxini, iar acesta va fi stabilit de către medicul specialist, după o investigație amănunțită.

Cele mai comune afecțiuni ale glandei tiroide care pot să apară la femei sunt:

Hipotiroidism și hipertiroidism
Tiroidită, în special tiroidită postpartum
Gușa tiroidiană
Noduli tiroidieni sau cancer tiroidian

Cum putem preveni afecțiunile tiroidei? Printr-o dietă corectă, evitarea produselor procesate, evitarea consumului de legume crucifere crude, precum și vizită regulată la medic.

Menținerea sănătății glandei tiroide este esențială pentru ca funcțiile vitale ale organismului să fie la nivel optim. Este important să cunoaștem care sunt simptomele asociate afecțiunilor glandei tiroide și, totodata, sa mergem la medic atunci cand acestea apar sau se agraveaza. In cazul in care nu sunt tratate la timp, problemele asociate glandei tiroide pot sa favorizeze aparitia altor probleme grave de sanatate

Sursa foto: bioclinica.ro

mama.md

Back to top button