Avocatul Poporului a lansat joi Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, în care se arată că în 94,34% din localități elevilor le este încălcat acest drept.
Obiectul raportului a fost reprezentat de situația respectării dreptului la burse școlare al elevilor de către autoritățile publice locale din România în anul școlar 2019-2020, având la bază date din 3.182 de unități și subdiviziuni administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligația de a acorda burse școlare pentru elevi, obținute cu sprijinul celor 42 de instituții ale prefectului.
Rezultatele cercetării realizate arată faptul că: din 3.182 de autorități publice locale, doar 180 (5,66%) acordă integral burse școlare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare; doar un număr de 1.043 de localități (32,78%) acordă cel puțin un tip de bursă școlară; dintre cele patru tipuri de burse școlare, bursa de ajutor social se acordă de către 948 de autorități publice locale din 3.182 (29,79%), bursa de merit de către un număr de 551 (17,32%), cea de studiu de către 266 (8,36%), iar cea de performanță de doar 163 de autorități publice locale (5,12%).
Pentru a remedia problema, au fost formulate următoarele propuneri și recomandări:
1. Autoritățile publice locale care nu acordă burse școlare să procedeze de îndată la adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea cuantumului și numărului burselor școlare pentru elevi, cu respectarea criteriilor generale de acordare prevăzute de OMECTS nr. 5576/2011;
2. Autoritățile publice locale care nu au prevăzut credite bugetare în bugetul pe anul 2020 în vederea acordării burselor școlare să procedeze de îndată la rectificare bugetului local;
3. Inspectoratele școlare județene să solicite autorităților publice locale respectarea obligației legale de a acorda burse școlare, precum și să monitorizeze gradul de acordare a burselor școlare la nivel județean;
4. Prefecții, în virtutea rolului de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, să monitorizeze respectarea de către autoritățile publice locale a obligației de a acorda burse școlare, punându-le acestora în vedere să se conformeze prevederilor legale;
5. Ministerul Educației și Cercetării să solicite inspectoratelor școlare județene monitorizarea situației respectării obligației unităților administrativ-teritoriale de a acorda burse școlare și pe baza datelor obținute să realizeze rapoarte anuale privind respectarea dreptului la burse școlare al elevilor;
6. Guvernul să adopte o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor școlare, cuantumuri care să fie în valoare de cel puțin: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanță; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social;
7. Guvernul, în vederea respectării principiului autonomiei locale, să aloce din bugetul de stat fondurile necesare în vederea asigurării plății burselor școlare la cuantumurile minime mai sus menționate prin finanțarea complementară, conform art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011.
Sursa: www.agerpres.ro
- Zelenski: „Există lucruri de discutat cu Putin. Ne vrem vieţile înapoi”Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar …
- Lavrov acuză Occidentul de „un război total” împotriva Rusiei, care va dura „mult timp”Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă vineri ”un război total” al Occidentului împotriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze ”mult timp”, relatează AFP. ”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti. ”Putem spune cu certitudine că această situaţie este …
- Bilanț PSD – Mîndri de rahatul făcut!Marcel Ciolacu s-a grăbit să iasă în față, să își prezinte palidele performanțe, ca să nu zic inexistentele, după o perioadă de 6 luni. S-a grăbit să-și etaleze ”succesurile” (ca un Ebba masculin și pofticios), care succesuri nu-s decît fonfleuri politice și năstrușnicii economice, notează Cornel Nistorescu pentru Cotidianul.ro. Spre uimirea partidului, marea performanță a …
- VIDEO Rușii sufocă apărarea ucraineană prin forță brută: Armata roșie folosește cele mai grele arme non-nucleare în DonbasConsilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus vineri, pe Twitter, că Rusia folosește cele mai grele arme non-nucleare în estul Ucrainei și a cerut țărilor NATO să trimită de urgență sistem de lansare de rachete multiple (MLRS), aceste echipamente militare fiind vitale pentru ca apărarea ucraineană să poată contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte …
- Andrei Ohaci (AUR), critici dure la adresa lui Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2 din București: Și-a creat o majoritate confortabilă ca să gireze ilegalitățiAndrei Ohaci, liderul Alianței pentru Unirea Românilor – Sector 2, critică dur echipa Primăriei Sector 2, care a comis o serie de ilegalități sub conducerea lui Radu Mihaiu (USR). Curtea de Apel București a decis că sute de hotărâri de consiliu au fost adoptate ilegal de tandemul PNL – USR PLUS. Potrivit informațiilor, USR a …