Știrile 60m.RO

Șeful Centrului Național al Cinematografiei, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a directorului general al Centrului Național al Cinematografiei, Eugen Șerbănescu, alături de alți angajați, acuzațiile vizând zeci infracțiuni de abuz în serviciu.

Eugen Șerbănescu este acuzat de DNA de 34 de infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată. Acesta conduce instituția din octombrie 2006.

Alături de acesta, a mai fost trimisă în judecată șefa Serviciului Fond Cinematografic și director economic, Gabriela Carmen Stejeroiu  sub aspectul săvârșirii a 27 de infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată.

Totodată, Gabriela Dincă, la data faptelor angajat în cadrul Serviciului Fond Cinematografic, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii a 27 de infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul finanțării din fonduri publice a unor producții cinematografice, în perioada 2006 – 2016, cei trei inculpați, în calitățile menționate, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanței 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 contracte în cadrul cărora Centrul Național al Cinematografiei (C.N.C.) ar fi plătit efectiv suma de 51.106.409 de lei.

Deși în actul normativ menționat sunt prevăzute expres condițiile în care anumite societăți comerciale (producători de film) pot beneficia de finanțare din partea C.N.C., cei trei inculpați ar fi facilitat obținerea de finanțare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obține acele sume de bani.

Practic, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați ar fi permis ca aceiași producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanțări nerambursabile din partea C.N.C., în ciuda faptului că nu își respectaseră obligațiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziția de a încălca aceleași obligații.

Cu titlu de exemplu, în rechizitoriu este menționat un demers concret al unuia dintre directorii care i-au succedat inculpatului Eugen Șerbănescu la conducerea C.N.C. și care a cerut instituirea unei popriri asupra conturilor uneia dintre societățile debitoare, rezultatul fiind acela că a fost recuperată suma de 262.036 lei.

În cauză, Centrul Național al Cinematografiei s-a constituit parte civilă cu suma de 46.785.781 de lei.S-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Sursa: www.pna.ro

Back to top button