EconomieȘtirile 60m.RO

Investitorii mizează pe bitcoin, aur şi whisky pentru a se pune la adăpost de inflaţie

Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor creşte preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform Ziarul Financiarul.

Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri accentuate în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat dividende considerabile, iar obliga­ţiunile pe termen lung au dublat banii inves­titorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri. Preţul spot al au­rului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împo­triva unui dezastru care nu s-a produs.

Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.

Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.

Un argument pentru căutarea unei protecţii este că nu este nevoie decât de o depăşire a nivelului de 1,7% cu aproximativ un punct procentual pentru ca sistemul să sufere un şoc. „O inflaţie de 3% pe an îţi poate eroda averea cu jumătate în mai puţin de 25 de ani“, spune Nikhil Chandra, director de investiţii la Aviva Investors.

Sursa: Mediafax

Back to top button