Investitorii mizează pe bitcoin, aur şi whisky pentru a se pune la adăpost de inflaţie
Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor creşte preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform Ziarul Financiarul.
Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri accentuate în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat dividende considerabile, iar obligaţiunile pe termen lung au dublat banii investitorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri. Preţul spot al aurului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împotriva unui dezastru care nu s-a produs.
Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.
Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.
Un argument pentru căutarea unei protecţii este că nu este nevoie decât de o depăşire a nivelului de 1,7% cu aproximativ un punct procentual pentru ca sistemul să sufere un şoc. „O inflaţie de 3% pe an îţi poate eroda averea cu jumătate în mai puţin de 25 de ani“, spune Nikhil Chandra, director de investiţii la Aviva Investors.
Sursa: Mediafax
- Maria Zaharova îl atacă pe Bogdan Aurescu: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar a fost creat”Deranjată de o declaraţie a ministrului român de externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, că aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără …
- Jens Stoltenberg: Xi Jinping trebuie să dialogheze în mod direct cu Volodimir ZelenskiChina trebuie să dialogheze „în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Agerpres. Declarația a venit în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au reunit marţi, …
- Secretarul general al NATO se așteaptă ca cei 30 de aliați să convină în iulie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare / Doar șapte țări membre au atins acest nivel în 2022Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este de așteptat ca cei 30 de aliați să se angajeze să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pe apărare, relatează Financial Times. Doar șapte din cele 30 de state membre NATO au atins acest prag în anul 2022. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în …
- Boris Johnson recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar spune că a mințit „cu bună credinţă”Fostul premier britanic Boris Johnson a recunoscut că i-a indus în eroare pe parlamentari în legătură cu petrecerile de pe Dowing Street din timpul pandemiei, când a afirmat că au fost respectate normele anti-COVID. Johnson insistă însă că a făcut acest lucru „cu bună credinţă”, pe baza a ceea ce ştia „sincer” la momentul respectiv. …
- Ciprian Demeter: ”Martie negru” sau cruntele conflicte interetnice din TransilvaniaAstăzi se împlinesc 33 de ani de la evenimentele din 19-21 martie de la Târgu Mureș, când manipularea și intoxicarea mediatică inițiate și propagate de serviciile maghiare de informații au degenerat într-un conflict interetnic, cunoscut mai târziu drept „Martie negru”. Modul în care a fost instrumentat conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureș, …