Digitalizarea ar putea aduce României 50 miliarde de euro în PIB până în 2030 – Studiu
Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut. Datele apar într-un studiu lansat de experții de la FACTORY 4.0 și Frames.
Dezvoltarea economică semnificativă din ultimii 20 de ani, bazată pe exporturi, investiții străine, pe forța de muncă relativ ieftină și mai ales pe consum, riscă să se transforme într-un dezavantaj în următorii ani, în contextul schimbărilor semnificative prin care trece economia mondială.
„Pandemia de COVID 19 a restartat modul în care sunt percepute activitățile economice. În contextul shut-down-ului economic din primăvară și a măsurilor de distanțare socială, mediul economic a fost, practic, forțat să facă pasul spre digitalizarea activității. În acest context, prin schimbarea paradigmelor economice, România are șansa nesperată de a arde etapele și de a crește economic semnificativ, prin tehnologie și digitalizare”, arată datele studiului.
Potrivit experților, această reorientare economică este absolut necesară mai ales în contextul scumpirii forței de muncă și, în general, a crizei de pe piața resurselor umane.
„Vremurile în care România era atractivă prin costurile reduse cu forța de muncă au trecut, iar perspective demografice indică o accentuare a problemelor din piața HR. Fără o focusare pe dezvoltarea reală a competențelor digitale, automatizarea și digitalizarea proceselor, companiile, în general mediul economic românesc, riscă să piardă puncte importante la capitolul competitivitate, cu consecințe economice negative”, afirmă Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0.
Citește mai mult pe europafm.ro
- Destinul trist al celei mai mari fabrici de elice navale din Europa, după câteva decenii de glorie în industria mondială: Și-a închis porțile definitivCea mai mare fabrică de elice navale din Europa, Elnav SA Galați, a fost desființată oficial. A fost radiată din Registrul Comerțului, după câteva decenii de glorie în industria mondială. Fosta fabrică de elice a dispărut FOTO: Adevărul, Arhivă Fabrica de la Galați a fost înfiinţată în urmă cu aproape cinci decenii, sub numele de …
- Propunere legislativă AUR: proprietarii ar putea să plătească mai puțin pentru reabilitarea blocurilor. Proiectul, ținut în sertarele comisiilor din Camera DeputațilorProprietarii ar putea să plătească mai puțin pentru reabilitarea blocuri, o măsură binevenită ținând cont de actualul context economic. Astfel, românii ar avea facturi mult mai mici la utilități – AUR a depus un proiect de lege în acest sens, însă acesta este ținut în sertarele comisiilor din Camera Deputaților. De mai bine de 8 …
- UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea hărții Ungariei Mari pe stadioaneFRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal. FRF: Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: *UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Articole relaționate …
- Alina Mungiu Pippidi: Bogdan Aurescu și Klaus Iohannis, prietenii regimurilor dictatorialePolitologul Alina Mungiu Pippidi dezvăluie faptul că președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au comis o eroare majoră de politică externă. Iohannis a fost în vizită în Emiratele Arabe Unite în același timp cu Bashar al-Assad, președintele Siriei. Acesta era la prima vizită externă, după ce a înăbușit extem de violent protestele din Siria. ”Alternativele la …
- SUA nu cred în pacea propusă de China: Beijingul răspândeşte propaganda rusăSUA nu cred în împarțialitatea Chinei în problema ucraineană, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict. Beijingul „nu a condamnat” invazia rusă, „nu a încetat să cumpere petrol rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului …