Știrile 60m.RO

Calendar creștin, 5 septembrie. Sfântul Prooroc Zaharia

Este tatăl Sfântului Ioan Botezătorul și este cinstit în fiecare an pe data de 5 Septembrie . A fost preot la Templul din Ierusalim în perioada împăratului Cezar August. În aceeași perioadă, în Țara Sfântă domnea Irod cel Mare, ucigașul de prunci. Sfânta Scriptură ne relatează că, pe când slujea la Templul din Ierusalim, i s-a arătat îngerul Gavriil chiar în sfântul altar. Acesta i-a vestit că soția lui, Elisabeta, va naște un fiu, că răsplată pentru rugăciunile puternice ale acestora.

Din cauza vârstei înaintate atât a lui Zaharia, cât și a soției Elisabeta, îndoiala și-a făcut lor în sufletele lor. Urmare a aceste îndoieli , Zaharia va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăblița, după nașterea acestuia. „Îngerul a vestit lui Zaharia că fiul sau va fi mare înaintea Domnului, nu cu creșterea trupului, ci cu a duhului. Că atât de înfrânat și de postitor a fost, încât chiar cuvântul lui Dumnezeu a mărturisit spre dânsul: „A venit Ioan Botezătorul nici pâine mâncând, și nici vin bând. Și se va umple de Duhul Sfânt din pântecele maicii sale și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Acela va fi mergător înaintea lui Hristos, cu Duhul și cu puterea lui Ilie, aducând Domnului popor desăvârșit”, se arată în Scriptură.

Speriat de ideea ca Ioan ar putea fi însuși Mesia, Irod poruncește soldaților să îl caute și să îl omoare, iar pentru că soldații nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.

Potrivit unei inscripții din secolul al IV-lea, descoperită în 2003, moaștele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături de cele ale lui Simeon cel Bătrân. La patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit și Elisabeta.

NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU!

Alexandru Florian Săraru – profesor, scriitor și antreprenor

Surse foto: www.viatacurata.com

www.jurnal fm.ro

Back to top button