Internațional

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut vineri ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa pentru a documenta brutalitatea flagrantă a poliţiei împotriva protestatarilor majoritar paşnici, relatează dpa.

 • „Noi, poporul belarus, avem nevoie de ajutorul Naţiunilor Unite pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi desconsiderării cinice a dreptului la demnitate umană în mijlocul Europei”, a spus Tihanosvkaia într-un discurs prin videoconferinţă adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Svetlana Tihanosvskaia, în vârstă de 37 de ani, a candidat împotriva preşedintelui în funcţie de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukaşenko. Ea a ieşit a doua în scrutinul prezidenţial, în care potrivit numărătorii oficiale Lukaşenko a obţinut peste 80% din sufragii.

În Belarus au avut loc proteste în fiecare zi după alegerile de la 9 august, despre care opozanţii şi manifestanţii susţin că au fost fraudate.

 • „Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor”, a spus Tihanovskaia în discursul ei. Ea a solicitat sancţiuni individuale împotriva oficialilor din Belarus implicaţi în violenţe.
 • „Colaborarea cu regimul dlui Lukaşenko în acest moment înseamnă susţinere pentru violenţă şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a afirmat ea.

Tihanovskaia, al cărei soţ, un activist politic, a fost arestat înainte de alegeri, a fugit în Lituania vecină la câteva zile după scrutinul de la 9 august în contextul reprimării violente a manifestaţiilor de către poliţie.

Ea a cerut autorităţilor să-l elibereze pe soţul ei, Serghei Tihanovski, şi pe alţii, pe care i-a numit prizonieri politici.

Reuniunea online specială a Consiliului de Securitate al ONU a fost organizată de statul baltic Estonia, care face parte în prezent din acest for.

Estonia a vrut să asigure un forum pentru „cei care sunt reduşi la tăcere”, a declarat într-un comunicat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu.

„Presiunea publică poate contribui la reducerea violenţei şi a încălcărilor grave ale drepturilor omului”, a adăugat Reinsalu.

Cel puţin 7.000 de protestatari au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus. Experţii în drepturile omului ai ONU susţin că au primit 450 de sesizări privind tortură şi abuz asupra protestatarilor în ultimele săptămâni.

Uniunea Europeană a denunţat alegerile drept „nici libere, nici corecte” şi a condamnat reprimarea de către poliţie a libertăţii de exprimare în fosta republică sovietică.

În discursul său către Consiliul de Securitate al ONU, Tihanovskaia l-a descris pe Lukaşenko drept un lider ilegitim, „care se agaţă cu disperare de putere şi refuză să-şi asculte propriul popor”.

 • „O naţiune nu poate şi nu trebuie să fie ostatica setei de putere a unui singur om. Regimul dlui Lukaşenko este falit din punct de vedere moral, îndoielnic din punct de vedere legal şi pur şi simplu imposibil de menţinut în ochii naţiunii noastre”, a mai spus ea.

Sursa: Agerpres.ro

 • General rus: Războiul din Ucraina va dura între 5 și 10 ani
  ​General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ruși, afirmă că „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani, relatează televiziunea rusească RBC. El le-a spus jurnaliștilor ruși că în Ucraina s-au păstrat multe universități militare înființate în perioada sovietică, câte una pentru aproape fiecare regiune, lucru care a …
 • Un deputat USR anunță că va pleca din partid împreună cu Cioloș
  Deputatul USR Andrei Lupu a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este printre cei care se gândesc să plece din USR. ”Eu sunt îngrijorat în mod real de felul în care arată USR în acest moment” a spus el precizând că s-a închis la vârf şi un număr restrâns …
 • Conversația lui Vladimir Putin cu Mario Draghi: ‘Federația Rusă este pregătită să exporte cereale și îngrășăminte’
  Rusia este gata să ajute la exportul de cereale și îngrășăminte în cazul în care sancțiunile împotriva sa sunt ridicate. Președintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru într-o conversație telefonică cu premierul italian Mario Draghi, a informat joi serviciul de presă de la Kremlin. Conversația a avut loc la inițiativa părții italiene, relatează agenția …
 • Începând de vineri doar mașinile cu numere de Ungaria vor putea alimenta la preț redus
  Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, începând de vineri, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI. În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele …
 • Ofensiva Rusiei a ajuns la „intensitate maximă” în estul Ucrainei
  Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de ‘intensitate maximă’ în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii ‘pacifiste’ faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir …

Back to top button