IMM-urile din HoReCa primesc bani pentru panouri fotovoltaice
Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice trebuie să producă energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug – in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC – UP”. Programul beneficiază de o alocare bugetară de 100 milioane de euro.
„Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți, în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv
și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a declarat Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Prin proiectul MEEMA se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
Obiectivele programului vizează creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și, opțional, livrarea surplusului de energie electrică în rețeaua națională de energie electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HORECA, stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic.
Sumele necesare implementării Programului de finanțare se asigură anual, de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu destinația finanțării proiectelor în eficiență energetică și dezvoltării capacităților de producere de energie din surse regenerabile, cu impact asupra reduceri emisiilor de gaze cu efect de seră, în bugetul Ministerului Economiei.
- TUPEU! Baronul roșu de Buzău, pesedistul Constantin Toma, a amenințat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul BuzăuPrimarul municipiului Buzău, Constantin Toma, i-a reproşat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Stroe Tudorache, că a dat curs unei sesizări penale neasumate, care a fost trimisă anonim prin poştă, demers care ar fi putut bloca investiţiile pe fonduri europene din oraş. Discuţiile au avut loc de la prezidiul Sălii Mari a Consiliului …
- ONU acuză Ucraina și Rusia de execuţia sumară a zeci de prizonieri de războiONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război – 15 ucraineni şi 25 de ruşi, în afara luptei – în invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse …
- Un şef de la Hidroelectrica, care şi-a construit un ponton cu banii companiei, scapă de acuzaţii după ce faptele s-au prescrisTribunalul Argeş a dispus, vineri, încetarea procesului penal împotriva lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Curtea de Argeş din cadrul „Hidroelectrica”, trimis în judecată în urmă cu doi ani de DNA după ce a construit fără autorizaţie din banii companiei un ponton plutitor pe malul lacului Vidraru pentru ambarcaţiunile sale. Judecătorii au …
- Elveția a aprobat legalizarea canabisuluiGuvernul elveţian a aprobat planuri de legalizare a vânzării şi consumului de canabis în Zurich, într-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale şi economice ale reglementării drogului, transmite CNBC. Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenţi din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, …
- Scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” este transformată într-o Țară a MinunilorSâmbătă, 24 martie, începând cu orele 11.00, scena Teatrului Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian” va găzdui spectacolul “Alice în Țara Minunilor”. Scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” este transformată într-o Țară a Minunilor, unde atât balerini profesioniști ai Teatrului, cât și tinere talente din cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” …