Politică

Marko Bela: „Transilvania nu poate să revină Ungariei, dar ar trebui creat un statut administrativ specific”

Marko Bela a oferit un interviu portalului maghiar www.24.hu,  tradus în limba română şi publicat de G4media, în care a venit cu câteva idei surprinzătoare. Printre subiectele veşnic sensibile s-a aflat situaţia din Transilvania, iar răspunsul fostului lider, atunci când a fost întrebat dacă se mai aşteaptă ca această provincie istorică, a stârnit rumoare.

„Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci şi ceva la sută maghiari şi şaptezeci şi ceva la sută români. Situaţia este complicată şi de faptul că cei douăzeci şi ceva la sută nu au o distribuţie omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de graniţa ungară, în cele două judeţe din Secuime se concentrează populaţia maghiară, acolo suntem prezenţi în procent de şaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă. Toate acestea, în sine, fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenenţa Transilvaniei”, a declarat Marko Bela.

Statut administrativ specific pentru Transilvania

Totuşi, politicianul crede că Transilvania ar trebui să obţină un statut admninistrativ specific, referindu-se cel mai probabil la autonomie.

„Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, a adăugat fostul lider UDMR.   

CITEȘTE ȘI

Markó Béla, la 30 de ani de UDMR: „Avem o altă relaţie româno-maghiară în interiorul ţării!”

 » Aflați mai multe detalii…

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button