Internațional

Putin a pregătit o forță rusă de poliție în sprijinul lui Lukașenko

Vladimir Putin susține că Aleksandr Lukașenko i-a cerut să creeze o forță de poliție de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului. Președintele rus a promis că nu o va folosi decât în caz de necesitate.

Într-un interviu acordat postului Rossiia 1, Putin a declarat că Lukașenko i-a cerut să formeze un contingent de membri ai forțelor de ordine, care să intervină în Belarus ”dacă situația scapă de sub control”. Președintele rus a precizat că Rusia își va îndeplini obligațiile față de Belarus, invocând acordurile bilaterale și multilaterale – Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) și Uniunea Rusia-Belarus.

Vladimir Putin a acuzat puterile occidentale că încearcă să influențeze evoluțiile din Belarus.

Aflat învizită la Berlin, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța respectă integritatea teritorială a Belarus și a făcut apel la Rusia să nu se se amestece în țara vecină, unde continuă protestele față de președintele Lukașenko. 

Tot la Berlin are loc joi și vineri reuniunea informală în format Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor din prima zi a reuniunii a cuprins situația din Belarus și un dejun de lucru cu ministrul afacerilor externe din statul Israel Gabriel Ashkenazi, dedicat relațiilor UE-Israel și analizei situației din regiune.

În ceea ce privește evoluțiile din Belarus, în contextul evoluțiilor recente ca urmare a alegerilor din 9 august 2020, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea profundă față de menținerea tensiunilor interne, continuarea represaliilor la adresa protestatarilor pașnici și acuzele adresate Occidentului pentru presupusa implicare în aceste demonstrații, potrivit MAE.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a pledat ”în favoarea unei reacții rapide și consistente a UE și a susținut ferm importanța sancționării celor vinovați de fraudarea alegerilor, represiunile violente ale protestelor și încălcările drepturilor omului, până la cel mai înalt nivel”.

El a exprimat sprijinul pentru trimiterea unei misiuni OSCE, asistată de UE, care să faciliteze un dialog direct între autorități și societatea civilă.În acest context, demnitarul român a propus creșterea și diversificarea susținerii pentru Belarus, prin intensificarea contactelor cu mediul academic, ONG-uri și mass-media independente.

Totodată, ministrul a arătat că România analizează măsuri concrete de susținere a societății civile din Belarus, pe baza experienței avute în parcursul democratic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că la nivelul Ministerului afacerilor externe a fost demarată procedura de alocare a unei contribuții financiare voluntare pentru susținerea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100.000 de euro, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid). 

Sursa: www.agerpres.ro

 • Ciucă laudă colaborarea cu UDMR și PSD
  Premierul Nicolae Ciucă a declarat că relaţia cu partidele din coaliţia de guvernare este „una cât se poate de funcţională”, explicând că în prezent stabilitatea coaliţiei este foarte importantă. În ceea ce priveşte posibile nemulţumiri ale alegătorilor privind formarea actualei coaliţii, şeful Executivului a declarat că este convins de faptul că alegătorii îşi vor exprima …
 • PSD și PNL își bat joc de români: Voucherele sărăciei vor fi livrate pe parcursul mai multor luni
  Continuă scandalul vocuherelor pentru cei mai săraci dintre pensionari. Ajutoarele ar putea ajunge la aceștia abia în iulie, nu în iunie așa cum au promis guvernanții. De asemenea și în acest caz rămâne de văzut cum vor gestiona guvernanții fondurile. Tichete sociale 2022. La începutul acestei săptămâni, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, …
 • Gorj: Patru poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale au fost reţinuţi pentru tentativă de omor şi tortură
  Patru poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale Gorj au fost reţinuţi de procurori pentru tentativă de omor şi tortură, ei fiind acuzaţi că au bătut un bărbat suspectat de ultraj, care era încătuşat, provocându-i răni care i-au pus viaţa în pericol. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a transmis, vineri, că patru persoane au …
 • Cine sunt oamenii lui Cioloș care pleacă din USR
  Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR, precizând că acesta va fi urmat de maximum 10 parlamentari USR şi de patru eurodeputaţi. Printre parlamentarii  care îl vor urma cu siguranţă pe Dacian Cioloş se numără Andrei Lupu, care a şi anunţat …
 • Zelenski: „Există lucruri de discutat cu Putin. Ne vrem vieţile înapoi”
  Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar …

Back to top button