Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Rep. Moldova: 29 de ani de la independența față de URSS

Pe 27 august 1991, Republica Moldova îşi proclama independenţa faţă de URSS. Acest act reprezenta un succes al Mişcării de Renaştere şi de Eliberare Naţională și era perceput ca o etapă spre realizarea Unirii cu România.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, se arată în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova adoptată la 27 august 1991.

Document a fost adoptat de Primul Parlament al Republicii Moldova, în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului s-au adunat sute de mii de oameni care au cerut independența statului față de URSS, în care a fost înglobat forțat în 1940.

Declaraţia de Independenţă de pe 27 august 1991 a fost distrusă în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009. Ulterior, documentul a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a Legislativului.

Back to top button