InternaționalPoliticăȘtirile 60m.RO

Lituania se pregătește să-l declare „persona non grata” pe președintele Belarusului Aleksandr Lukashenko

Peste 100 de oficiali din Belarus, inclusiv președintele Aleksandr Lukashenko, au fost incluși miercuri de către Lituania pe o listă națională de sancțiuni, relatează agențiile internaționale de presă care punctează că această decizie precedă o potențială hotărâre la nivelul Uniunii Europene pentru impunerea mai multor măsuri restrictive la adresa unor oficiali din Belarus în contextul reprimărilor violente ale manifestanților pașnici care demonstrează împotriva regimului de la Minsk.

Lista va fi revizuită de Ministerul de Interne care deține autoritatea finală pentru a decide cu privire la aplicarea sancțiunilor. Dacă aceasta va fi aprobată, cei sancționați vor fi declarați “persona non grata” și li se va interzice intrarea în Lituania.

„Ministerul de Externe a trimis o listă actualizată Ministerului de Interne” care îl cuprinde și pe Lukashenko, a declarat Rasa Jakilaitienė, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe Linas Linkevičius, informează The New York Times, citând Baltic News Service.

Lista include persoane responsabile de “utilizarea violenței și, posibil, chiar cde rime împotriva cetățenilor lor”, a declarat ministrul de externe Linas Linkevicius, potrivit Baltic News Service

El a spus că pe listă se află membrii forțelor speciale de poliție din Belarus, serviciile secrete din Belarus, Parchetul General și Comisia electorală a țării.

„Cel puțin acești oameni nu vor putea veni aici la cumpărături după ce au bătut oameni acasă”, a spus Linkevicius.

Măsura de a-l include pe Aleksandr Lukashenko, liderul autoritar al Belarusului din 1994, pe lista unor sancțiuni reprezintă un gest fără precedent, însă se înscrie în rândul acțiunilor pe care Lituania, stat baltic ce a aderat la UE și NATO în 2004, le-a desfășurat în privința manifestațiilor din Belarus.

Lituania este statul care i-a oferit azil politic liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate cu 80% din voturi de Lukashenko în fața lui Tihanovskaia, însă despre care opoziția, societatea civilă și Occidentul spun că au fost fraudate.

De asemenea, Lituania a atenționat că un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ”o invazie și ar distruge ultimele urme de independență”.

În spirit de solidaritate, aproximativ 50.000 de lituanieni au format un lanț uman, lung de 34 de kilometri, din capitala Vilnius până la granița cu Belarus, într-o manifestare a sprijinului pentru protestatarii din Belarus și pentru liderul opoziției din această țară Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în această țară baltică.

De altfel, Svetlana Tihanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial controversat desfăşurat recent în Belarus, a declarat marţi în fața Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European că în Belarus are loc o „revoluţie paşnică”.

Sursa: Calea Europeana

Back to top button