Economie

Aproape un milion de locuri de muncă, „şterse” în perioada 16 martie – 15 iulie

Şase luni de criză îi va aduce pierderi de 400.000 euro unui antreprenor din HoReCa. Asta după 21 de ani de activitate. Cătălin Mahu conduce un lanţ de restaurant în Capitală şi anul acesta avea bugetat să mai deschidă două restaurante. Spune că anul trecut, cifra de afaceri a atins pragul de 5 milioane de euro.

Însă anul acesta, cifra se va reduce la 2 milioane de euro. Şi nu doar acest sector a pierdut în această perioadă. După şase luni de criză, specialiştii spun că şi anul şcolar este unul ratat. Iar bursele la nivel mondial sunt în cădere liberă. Ca şi turismul sau companiile de producţie.

„Mi-e ruşine să spun asta, dar aşa este, suntem undeva la 30% faţă de anul trecut. Cred că 70-80% i-am trimis în şomaj tehnic. O parte, din nefericire, au decis să-şi dea demisia şi să plece căutându-şi alte meserii. Astăzi, nu au venit încă banii pentru şomajul tehnic aferent lunii iulie. Celelalte facilităţi, precum IMM Invest, pentru mine nu se pun pentru că, de asemenea, nu ştiu să se fi dat banii”, a declarat Cătălin Mahu, proprietarul unui lanţ de restaurante.

„Mi-a fost puţin teamă că proprietara, de exemplu, de unde aveam spaţiul, nu o să mai lase la chirie”, a declarat Alex, proprietarul unei cafenele.

„Automat dacă s-a închis proiectul, pe noi ne-a dat afară pentru că s-au închis şi contractele noastre. N-am intrat în şomaj tehnic. Am rămas fără job, toată echipa la nivel naţional”, a declarat Elena Gabriela, fost brand ambasador.

„Efectele sunt mai profunde în cazul economiei româneşti care suferă de nişte afecţiuni ceva mai cronice decât alte economii mai dezvoltate.”, spune Dumitru Miron, profesor de economie.

„Cam asta e recuperarea, cam în doi ani va fi.”, spune şi Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Sursa: Mediafax

Back to top button