Semnificații istorice pentru ziua de 21 august. Se năştea actorul Toma Caragiu – 1925
1723: Înceta din viaţă Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, domn al Moldovei (n. 1673)
1862: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari
1911: Mona Lisa, celebra pânză a lui Leonardo da Vinci, era furată de un angajat al muzeului parizian Luvru, fiind recuperată după două zile
1925: Se năştea actorul Toma Caragiu (d. 1977)
1928: Se năştea actorul Jean Constantin (d. 2010)
1938: Se năştea muzicianul texan Kenny Rogers, inclus în Country Music Hall of Fame
1941: Se năştea actriţa Ilinca Tomoroveanu (d. 2019)
1943: Se încheia bătălia de la Kursk, cea mai mare confruntare a blindatelor din istorie, în care armata germană a pierdut peste jumătate de milion de soldaţi
1945: Regele Mihai soma guvernul lui Petru Groza să demisioneze, solicitarea întâmpinând un refuz
1956: Se năştea actriţa italiană Laura Morante
1959: Hawaii devenea cel de-al 50-lea stat american
1965: Sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, România se proclama republică socialistă
1972: Înceta din viaţă Nichifor Crainic, scriitor, ziarist și politician (n. 1889)
1979: Se năştea cântăreaţa americană Kelis
1986: O eliberare bruscă de dioxid de carbon din lacul camerunez Nyos ucidea 1.700 de locuitori ai regiunii
1984: Se năştea cântăreaţa franceză franceză Alizee, căreia melodia „Moi…Lolita” i-a adus celebritatea
1986: Se năştea atletul jamaican Usain Bolt
1991: Înceta din viaţă poetul şi traducătorul Eugen Jebeleanu (n. 1911)
1991: Eşua tentativa de înlăturare a lui Mikhail Gorbaciov de la cârma URSS
2001: NATO decidea să trimită o misiune de menţinere a păcii în Macedonia
2005: Înceta din viaţă inginerul american Robert Arthur „Bob” Moog, ‘părintele’ sintetizatorului, pionier al muzicii electronice (n. 1934)
2008: Înceta din viaţă afaceristul Iosif Constantin Drăgan (n. 1917)
2012: La 23 de zile de la organizarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului, Curtea Constituțională constata că acesta nu a întrunit cvorumul
2013: Sute de persoane mureau într-un atac cu arme chimice comis în regiunea siriană Ghouta
2016: Înceta din viaţă actorul Marin Moraru (n. 1937)
2016: România îşi încheia participarea la Jocurile Olimpice de la Rio cu cinci medalii, una de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (Horia Tecău/ Florin Mergea – dublu masculin, tenis) și trei de bronz (canotaj, haltere, lupte)
Sursa: www.europafm.ro
- VIDEO: Premierul luxemburghez i-a cerut lui Zelenski să tacă cu un gest umilitor cu mânaPremierul luxemburghez Xavier Bettel i-a cerut lui Volodymyr Zelensky să tacă cu un gest umilitor al mâinii. Incidentul a avut loc la summit-ului comunității politice europene din Republica Moldova. Filmarea îl arată pe Zelenski încercând să discute cu președintele sârb Aleksandar Vucic și cu prim-ministrul luxemburghez Xavier Battel. Cu toate acestea, după o scurtă conversație, Battel a făcut …
- Cod roșu de ploi torențiale în Gorj și DoljMeteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare nowcasting Cod roşu de averse torenţiale valabilă în localităţi din judeţele Gorj şi Dolj, în orele următoare, transmite Agerpres. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 15, în localităţile Ţânţăreni, Turburea, Aninoasa, Cruşet, Vladimir, Stoina, Stejari, Brăneşti, Săuleşti, Licurici, Căpreni, Hurezani, Bărbăteşti, din judeţul Gorj, precum şi …
- Istoricul Adrian Niculescu desumflă vizita Regelui Charles: A fost o vizită de curtoazie. Cea importantă a fost în GermaniaIstoricul Adrian Niculescu a afirmat că vizita Regelui Charles al lll-lea în România este una privată, reprezintă un gest de curtoazie şi vine în ţara noastră oarecum ca acasă. El a precizat că această vizită ”are o importanţă soft power” deoarece poate întreţine o atmosferă favorabilă României. Adrian Niculescu a vorbit, vineri, la Prima News, despre vizita Regelui Charles …
- Cum s-au salvat Principatele Române de la transformarea în provincii otomane: turcii transformau bisericile românilor în moscheiMai puțin cunoscut publicului larg este faptul că otomanii au vrut în două rânduri să transforme Principatele Române în pașalâc. Ba chiar, temporar au numit funcționari otomani și au dispus transformarea bisericilor în moschei. Este cunoscut faptul că în Evul Mediu, Principatele Române au avut un statut aparte în relațiile cu Imperiul Otoman, o super-putere …
- Averea președintelui Iohannis a crescut: stil de viață oligarhicPreședintele României, Klaus Iohannis, și-a publicat declarația de avere pentru ultimul an fiscal (2022), din care reiese că șeful statului a reușit să economisească într-un an 30.000 de lei. 181.944 de lei a încasat ca șef de stat (medie lunară de 15.162 de lei) Klaus Iohannis în ultimul an fiscal (2022), potrivit declarației de avere, …